TUZLARIJE - KULTURA

24.11.2014.
Selektivna izložba ULUTK
Likovni umjetnici predstavili više od 120 radova
Povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla otvorena je tradicionalna Selektivna izložba članova Udruženja likovnih Tuzlanskog kantona.



Mnogobrojni posjetioci BKC-a, ljubitelji likovne umjetnosti imali su priliku pogledati više 120 radova od 61 autora, koji su rađeni u različitih tehnikama.

Tuzlarije


Prema riječima Samira Sufija, predsjednika ULU TK, ovogodišnja izložba u odnosu na prethodne godine donosi i neke promjene.

- Prije same izložbe izvršena je selekcija radova. Ove godine ekipa u sastavu dr.sc. Maja Hrvanović, akademski grafičar, potom Aleksandar Marković, akademski slikar i moja malenkost su izabrali djela koja možete pogledati u BKC-u. Zanimljivost je da na radovima ove godine dominira apstraktniji izraz, što ranije nije bio slučaj – rekao je Sufi.

Ni ova izložba ne bi bila to što jeste da nije podrške menadžmenta BKC-a.

Tuzlarije


- Saradnja sa ULU TK traje već petnaest godina i uvijek nam je zadovoljstvo ugostiti ih u našoj kući. Tokom godine skupa organizujemo revijalnu i selektivnu izložbu, a posebno nam je važna ova druga jer se održava u čast naše domovine. Obzirom na okolnosti u kojima živimo, ali i želje da se ova saradnja nastavi na obostrano zadovoljstvo, od sljedeće godine za sve umjetnike koji će učestvovati na revijalnoj izložbi katalog će besplatno štampati BKC. Također, skupa smo se dogovorili da na narednoj selektivnoj izložbi nagradimo prva tri autora, a nakon toga u ovim prostorijama organizujemo samostalne izložbe nagrađenih – rekao je Semir Fejzić, direktor BKC-a, nakon čega je izložbu proglasio otvorenom.

Ohrabruje činjenica da se udruženje periodično podmlađuje novom kreativnom energijom. Primjer je za to je učešće akademskog slikara Borisa Pejića iz Tuzle, koji je član ULU TK od 2010.godine.

Tuzlarije


- Na ovogodišnjoj izložbi sam se predstavio sa triptihom, odnoso slikom iz tri djela, koja je posvećena Sarajevskom atentatu. Odlučio sam se na jedan drugačiji prikaz, iako je figurativan mogu se prepoznati likovi, ali ipak, tu pravih likova zapravo nema nego su ostali njihovi odjevni predmeti, tragovi....Sve tri slike koje čine jednu cjelinu karakterizira oblik i simbol Bosne i početak Prvog svjetskog rata – rekao je Pejić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena do 6.decembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice