TUZLARIJE - KULTURA

22.11.2014.
Nastupili članovi Ruskog carskog baleta
Video: Balet napunio Mejdan

Tuzlarije

Balet "Labuđe jezero" prvi put je izveden 1877. godine u Moskvi, a 2014. godine i Tuzlaci su prvi put imali priliku vidjeti poznati balet u svom gradu.

Tuzlarije


Muziku za balet napisao je Čajkovski, a priča govori o mladom princu koji slavi svoje punoljetstvo. Princ se pozdravlja sa gostima, zabavlja se ali na kraju mu je dosta i zabave pa moli majku da napusti svečanost i ode u lov sa prijateljima.

Tuzlarije



Baletani Ruskog carskog baleta plesom su dočarali jezero i djevojke koje je zli grof pretvorio u labudice. Princ se zaljubljuje u jednu i pokušava je osloboditi. Priča se iskomplikuje kada princ na balu upozna kćerku zlog grofa ali se sve završava sretno i na kraju on je sa svojom oslobođenom labudicom.



Carski ruski balet osnovan je 1994. godine, danas spada među deset najznačajnijih baletnih kuća u svijetu. Gosti iz Rusije izveli su klasičnu verziju Labuđeg jezera, obrađenu u tri čina.

Tuzlarije


Poznati balet dopao s tuzlanskoj publici koja je burnim aplauzom na kraju predstave nagradila njene aktere. Pun Mejdan pokazao je da u Tuzli postoji interes i za ovakve kulturne događaje.

JOŠ SLIKA


Treba još dodati da je izvršni producent događaja Zlatko Berbić te da su ulaznice od 8 odnosno 12 KM bile rasprodate dva dana prije predstave.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice