TUZLARIJE - KULTURA

22.11.2014.
Jubilej G.D.O.F.A.
S igrom u srcu punih pet godina
Kvalitetan i raznolik program krasio je peti godišnji koncert Gradskog dječijeg-omladinskog folklornog ansambla Tuzla, koji je održan u Bosanskom kulturnom centru. Svi oni koji su izdvojili svoje vrijeme i bili dio ove smotre uspješnog rada nisu ostali uskraćeni za vrhunski doživljaj.



Ansambl se u proteklih pet godina kontinuirano razvijao, a danas važi za prepoznatljiv simbol Tuzle kada su u pitanju folklorne igre, rekao je Enver Jašarević predsjednik G.D.O.F.A.

- Kroz pet godina rada uspjeli smo da ostvarimo zapažene rezultate i dobitnici smo brojnih priznanja i nagrada. Ponosno smo predstavljali tradiciju BiH naroda kako u našoj zemlji, tako i u svijetu. Biti dio G.D.O.F.A. mnogo je više od same igre i pjesme - dodao je Jašarević.

Mnogobrojnoj publici u BKC-u članovi ovog foklornog ansambla predstavili su se koreografijama "Sarajevske igre" i "Spletom bosanskih igara", u izvedbi mlađeg ansambla koji je u aprilu ove godine "branio" boje BiH i Tuzle na Dječijem festivalu folklora u Turskoj. Stariji ansambl je po prvi put u Tuzli izveo "Igre iz Kreševa" za koje je dobio nagradu stručnog žirija na Internacionalnom festivalu folklora u Poljskoj. Pored toga izveli su i igre iz Makedonije, "Muslimanske bošnjačke igre", a posebne ovacije uslijedile su nakon koreografije "Turske orijentalne igre".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Kao gosti na koncertu su nastupili članovi Kulturno-umjetničkog društva "Zmaj od Bosne" iz Gradačca. Nije nedostajalo ni pjesme sevdalinke za koju su se pobrinuli vokalni solista Džihad Polić u pratnji harmonikaša Senada Neimarlije, te članovi benda "Premijeri".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Gradski dječiji-omladinski folklorni ansambl Tuzla osnovan je u novembru 2009.godine. Na samom početku je brojao 70 članova, dok ih u ovom trenutku ima više od 150. Vlasnici su brojnih priznanja i nagrada među kojima se izdvaja drugo mjesto na Međunarodnom takmičenju u Dvorovima kod Bijeljine i nagrada žirija za umjetničko izvođenje u Poljskoj.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice