TUZLARIJE - KULTURA

22.11.2014.
„Tuzlanke“ pjevale svome gradu
Gradski vokalni ansambl “Tuzlanke” svoj godišnji koncert pod nazivom „Tebi grade“ održao je u subotu u Narodnom pozorištu Tuzla.



Na repertoaru hora našle su rado slušane pjesme, po kojima je ansambl poznat, a specijalni gosti koncerta bili su "Tuzlanski tamburaši", te profesor Dženan Jusufović (klarinet) i mladi vokalni solista Emir Hurić.

- Dobar glas se daleko čuje. Svake godine imamo dosta poziva za gostovanja, tako da već sljedeće sedmice putujemo u Istanbul gdje ćemo imati nastup u okviru međunarodnog festivala. Posebno mi je drago što ćemo za naše zemljake, koji su davno otišli sa ovih prostora, nastupiti u opštini Bajram Paša. Oni su se prvi odazvali i ponudili pomoć kada se dogodila elemenatarna nepogoda u našoj zemlji, stoga ćemo mi u znak zahvalnosti održati cjelovečernji koncert – kazala je Mujesira Haman, članica Ansambla "Tuzlanke".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Gradski vokalni ansambl „Tuzlanke“ je osnovan 1998. godine, na inicijativu Mujesire Haman i Marice Krka, a uz potporu tadašnjega načelnika Opštine Tuzla, gospodina Selima Bešlagića i fondacije „Tuzla otvoren grad“. Njihovo je djelovanje nadaleko poznato, česti su izvođači na tuzlanskim manifestacijama, a brojnim su koncertima, na najbolji način, predstavljali grad soli diljem svijeta. „Tuzlanke“ broje 16 članica, uz to da im je postava stalna, bez većih promjena.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice