TUZLARIJE - KULTURA

21.11.2014.
Poklon osnovaca Muzičke skole
Najbolji talenti svirali zemlji u čast
Povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, večeras je u Bosanskom kulturnom centru održan svečani koncert učenika Osnovne muzičke škole Tuzla.



Prema riječima Slađane Dedić, direktorice škole, radi se o tradicionalnom koncertu na kojem se predstavljaju učenici svih odsjeka.

- Nastupilo je više od 50 učenika. To je ujedno bio razlog zašto je koncert bio sastavljen iz dva dijela. Naša škola nikada nije imala veći broj učenika nego što je to slučaj sada. Ponosni smo što je dosta djece uspjelo da položi audiciju i što su večeras pokazali znanje koje su stekli u proteklom periodu – kazala je Dedić.

Zanimljivo je da od ove školske godine Kamerni orkestar Osnovne muzičke škole i Srednje muzičke djeluje kao jedan orkestar.

- Velika je to stvar, obzirom da je Tuzla nekada davno imala veliki simfonijski orkestar. Mi se zaista iskreno nadamo da će ovi naši mališani na kraju prerasti u ozbiljne i profesionale muzičare, pa da će Tuzla ponovo imati jedan respektabilan simfonijski orkestar – dodala je Dedić.

Samo u prošloj školskoj godini učenici ove škole su osvojili 70 nagrada, od čega je 50 internacionalnih. To je zaista veliki rezultat na koji su ponosni svi u ovoj školi, a ujedno i pokazatelj da se sa djecom izuzetno dobro radi.

Zavidno umijeće muziciranja na koncertu je pokazao gitarista Armin Smajić.

Tuzlarije


- Imam devet godina i sviram u klasi profesora Srmena Đonlagića. Nekoliko godina učim kako gitaru ispravno svirati prema mišljenju stručnjaka koji to najbolje znaju, a koliko sam uspješan najbolje se može procjeniti na nekim od mojih nastupa – rekao je Armin koji potiče iz muzički nadarene porodice. Učenik je četvrtog razreda Osnovne škole Centar i druženje sa gitarom ne ometa ga u redovnim školskim aktivnostima.

Lagani ples na klavirskim tipkama odsviralo je nekoliko učenika, a među njima je i talentovana Naida Hukić.

Tuzlarije


„ Pohađam drugi razred Muzičke škole u klasi profesora Borisa Mandušića. Imam deset godina, a klavir sviram ukupno dvije godine i planiram i u budućnosti da se usavršavam. Na ovom koncertu sam odsvirala „Etidu za desnu ruku“ – izjavila je Hukić.

„Bezobrazni jazavčar“ naziv je kompozicije koju je odsvirao harmonikaš Aldin Kalajlić.

Tuzlarije


- Pohađam prvi razred Osnovne muzičke škole i sviram harmoniku u klasi profesora Tarika Šadića. Uživam u muziciranju, a talentan sam naslijedio od svog oca Almira koji također svira ali i pjeva - rekao je Aldin.

Publika u BKC-u uživala je u izvedbama kompozicija koje su upriličili učenici sa svojim profesorima. Oni su se predstavili mnoštvom pojedinačnih i grupnih nastupa s raznolikim repertoarom. Klavir, harmonika, violina, gitara, violončelo, balet, solo pjevanje, smjenjivali su se instrumenti i protagonisti na sceni, a svaki nastup nagrađen je zasluženim aplauzom.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice