TUZLARIJE - KULTURA

21.11.2014.
Predstavljena slikovnica
„Povratak dobrih Bošnjana“ Aide Zaćiragić

Legende su najljepša skrovišta vremena. Sve što se skloni u riječ preživi, doduše, na jedan poseban i drugačiji način.
Danas smo se u tuzlanskoj Biblioteci „Derviš Sušić“ družili uz priču koju je ispisala Aida Zaćiragić. Bogato ilustrirana slikovnica kazuje o izmišljenim i stvarnim likovima, mjestima i događajima iz srednjovjekovne Bosne.

Tuzlarije


Bila je to prigoda da se u svijet isprati jedna nova knjiga, djeca druže ali, i na poseban način, obilježi Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Djeca su u Aidinoj priči osluškivala vjetar u krošnjama bosanskih šuma, zamišljala put kojim se kraljević vraćao u kraljevski grad, divila hrabrosti i ljepoti princeze koju je upoznao. U tome su mnogo pomogle prekrasne ilustracije koje priču prate.

Naša djeca zaslužuju da im se govori o njihovoj zemlji. Trebaju slušati priče koje će ih naučiti kako se ona voli i poštiva. I mi ismo imali kraljeve, kraljice, kraljevske gradove, prelijepe predjele...imali smo i zlatnike, vojsku, banove i pismo u vrijeme kada su mnogi krajevi Europe bili tek pustoš i divljina.

Tuzlarije


Imali bismo danas još i mnogo više kada bismo strpljivije, odanije i više učili o onome što nas spaja, nego o onome po čemu se razlikujemo.
Trebali bismo stalno i uporno graditi puteve kojima bi se dobri Bošnjani mogli vratiti svojoj kući, kući koja pripada svima nama koji dijelimo zemlju u kojoj smo rođeni.

U programu su učestvovali učenici osnovnih škola „Brčanska Malta“ sa profesoricom razredne nastave Aidom Suhonjić, „Jala“ sa učiteljicom Cvijetom Imamović i „Sveti Franjo“, sa profesoricom razredne nastave Helenom Kovačević.


Jagoda Iličić




Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice