TUZLARIJE - KULTURA

21.11.2014.
Predstavom ˝Balkanski špijun u Sarajevu˝
Završeni 21. Tuzlanski pozorišni dani
Predstavom "Balkanski špijun u Sarajevu", koju je prema tekstu Dušana Kovačevića režirao Sulejman Kupusović, završeni su 21. Tuzlanski pozorišni dani.

Tuzlarije


Tuzlarije


Prije samog početka predstave, glumac Narodnog pozorišta Tuzla Milenko Iliktarević, zahvalio se svima koji su dolazili na predstave i rekao da su ovo bili najposjećeniji Dani do sada.

Tuzlarije


Tuzlarije


Zaista, pozorište je bilo puno na svakoj predstavi, predstave su bile aktuelne, uglavnom komične, odigrane su i dvije predstave za djecu, a Dani su bili posvećeni obilježavanju 150 godina od rođenja Branislava Nušića, kao i sjećanju na nedavno preminulog Sulejmana Kupusovića.

Što se tiče sinoćnje predstave, uz saglasnost autora teksta urađene su određene izmjene te su radnja i likovi aktualizirani.

Tuzlarije


Tuzlarije


Na periferiji Sarajeva živi tročlana porodica, otac koji je bio dvije godine u zatvoru, majka domaćica i kćerka koja je stomatolog bez posla. Primili su podstanara, mladića Salema Žorža Trebu (Aldin Omerović), koji ima dosta novaca i pokušava otvoriti radnju u centru Sarajeva.

Tuzlarije


Tuzlarije


Problemi nastaju kada oca, Sabahudina Čvorovića, kojeg glumi Izudin Bajrović, pozovu na informativni razgovor u MUP. Nakon toga on počinje da krivi svoju suprugu Danicu (Ejla Bavčić) što je primila podstanara, te počinje da ga špijunira, prvo malo, a onda opsesivno. U špijuniranje uključuje i brata Budžona (Milan Pavlović). U međuvremenu se kćerka Sanja (Zana Marjanović) zaposlila ali sve je u drugom planu. I supruga počinje da vjeruje mužu da je pod njihovim krovom opasni terorista, neprijatelj zemlje. Od paranoičnog gazde, koji u momentu kada ga je htio ubiti doživi infarkt, podstanar jedva izvlači živu glavu.

U predstavi su na komičan način prikazali i stanje u društvu i položaj pojedinaca.

Nakon dva sata predstave, publika je burnim aplauzom nagradila glumce Narodnog pozorišta Sarajevo.

Tuzlarije


Tuzlarije


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice