TUZLARIJE - KULTURA

19.11.2014.
Međunarodna galerija portreta
Otvorena izložba umjetnika iz Crne Gore
Nakon Sarajeva, kolektivna izložba crnogorskih umjetnika pod nazivom „Umjetnost je moć“ otvorena je večeras u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Organizator izložbe je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crna Gore u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli i Međunarodnom galerijom.

Tuzlarije


- Naš Centar je formirala Vlada Crne Gore radi očuvanja i promocije kulture manjinskih naroda koji žive u ovoj zemlji. Ideja za organizovanje izložbe je nastala tokom ove godine i do sada je promovisana u Podgorici, Sarajevu i evo nas sada po prvi put u Tuzli - kazala je u razgovoru za Tuzlarije organizatorica programa u Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Izedina Adžović Škrijelj.

Postavku čine umjetnička djela 15 crnogorskih autora.

- Svi oni su predstavili po dva rada. Umjetnici su različite starosne doba, a i njihov žanr je raznolik i svaki je poseban na svoj način. Dolaze ih svih krajeva Crne Gore i skupljeni su u jednu cjelinu koja se zove „Nijedan dan bez boje – Umjetnost je moć“.

Izložbu je svečano otvorio Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli koji je naglasio da se radi o umjetnicima koji pripadaju manjinskim narodima u Crnoj Gori, a među kojima se nalaze i Bošnjaci.

- Izložba ilistrurira ne samo umjetnički i stvaralački, već i unutaranji, etnički i kulturni mozaik Crne Gore. Također, organizacijom ovakvih kulturnih sadržaja jačamo dobre odnose između dvije države. Sjajni umjetnici na veličanstven način, kistom i bojama, slikaju sebe, Crnu Goru, njen unutarnji život, svoju i njenu prošlost i tako grade svoju i njenu budućnost – rekao je Halilović i dodao:



Izložbu koja će za posjetioce biti otvorena narednih sedam dana čine umjetnička djela sljedećih autora: Mirsada Đurđevića, Ele Božović, Maje Čakalović, Abaza Dizdarevića, Selme Đečević, Tee Franca, Majde Mučić, Vahide Hasanagić-Nimanbegu, Eldemara Ibrahimovića, Dine Karaila, Ibrahima Kurpejovića, Irvina Masličića, Adina Rastodera, Željka Reljića, Tijane Gordić i Naoda Zorića.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice