TUZLARIJE - KULTURA

19.11.2014.
21. Tuzlanski pozorišni dani
˝Gluha svadba˝ nasmijala publiku
Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica zove se „Gluha svadba“ ali u njoj nema ništa „gluho“. Dinamična je, zanimljiva, i iako sa povremeno tužnim i tragičnim okretima, vrlo duhovita.

Tuzlarije


Gotovo da nema glavnih i sporednih uloga, svako je na svoj način dao doprinos predstavi, a tuzlanskim pozorištem često se prolamao smijeh posjetitelja.

Tuzlarije


Predstavu je dramaturški obradio Hasan Džafić, na osnovu dramskog predloška rumunjskog filma "Nunta muta", redatelja Horatiua Malaelea sa scenaristima Adrianom Lustigom i Horatiu Malaelea. Njena dramatizacija u tolikoj se mjeri razlikuje od orginalnog podloška, da se morala potpisati kao rad više saradnika.

Tuzlarije


Uz Hasana Džafića radili su i Lejla Kaikčija i drugi autori.

Radnja je smještena u malo selo krajem predesetih godina prošlog vijeka. Vladavina komunizma. Tu su poslušnici režima, oni koji krše pravila, ljudi jednog mjesta čiji se životi na različite načine isprepliću i naravno, zaljubljeni par. Nakon što se par odluči vjenčati, a porodice pripremile bogatu svadbu, stiže vijest da je umro drug Staljin, a s njom i naredba da se sedam dana žali i ne održava ništa.

Tuzlarije


Porodice ipak odluče da ne odustaju od svadbe te se dogovore da održe „gluhu svadbu“ te u potpunoj tišini „pjevaju“ i plešu. Nakon nekog vremena sve im to dosadi pa počnu da se vesele. U predstavi se dotiču mnogih karakteristika toga vremena, kao i ljudskih priroda, što približava predstavu običnim ljudima.

Tuzlarije


Tuzlanskoj publici poklonili su se: Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Muhamed Bahonjić, Milenko Iliktarević, Faketa Salihbegović Avdagić, Uranela Agić Burina, Lana Delić, Saša Handžić, Sabina Kulenović, Enes Salković, Ištvan Gabor, Miroljub Mijatović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Selma Ćosić, Igda Jarić / Lamija Prguda, Edin Begović, Almir Pekmez, Zanin Berbić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.M.





Osmrtnicama ba smrtovnice