TUZLARIJE - KULTURA

04.12.2014.
U susret blagdanima
Melos izvorne slovenske muzike 6.decembra u Tuzli
U subotu, 6.12.2014. godine sa početkom u 19h u Bosanskom kulturnom centru biće održan koncert Hišnega ansambla Avsenik iz Begunja na Gorenjskem iz Slovenije.

Tuzlarije


Ovaj koncert je posebna prilika da se čuje melos izvorne slovenske muzike, koji je sam po sebi autentičan, razigran i u slušateljima, ma kako raspoloženi da su, budi pozitivne osjećaje i ispunjuje dušu. Po prirodi veselim Bosancima, ova vesela vrsta muzike uvijek godi i svakako će to biti jedan poseban koncert kojim Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, uz podršku Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence u inostranstvu i po svijetu i BKC TK, proslavlja začetak blagdana.

Interesantno je napomenuti da je upravo 6.12. blagdan pod nazivom Miklavževanje, stoga je ovaj koncert svojevrsni poklon tuzlanskoj publici povodom toga blagdana. Koncert su podržali BH Telecom, NLB Banka i Triglav osiguranje. Gost koncerta je Ženski pjevački zbor Slovenčice, koji kulturni program Grada Tuzla često upotpunjuje svojim nastupima. Slovenčice će i zajedno s Hišnim ansamblom Avsenik izvesti par kompozicija.

Tuzlarije


Sam ansabl je jedan od najboljih te vrste u Sloveniji. Hišni ansambel Avsenik je, na inicijativu Marjana Legata, Slavka i Gregora Avsenika, osnovan 1999. godine, prije svega za potrebe izvođenja Avsenikove muzike u dvorani Pod Avsenikovo marelo, pod nazivom Hišni ansambel Jožovc. Zbog prepoznatljivosti preimenovan je u Hišni ansambel Avsenik, jer je odlično izvođenje Avsenikove muzike ansamblu dalo mogućnost prijeći prag Avsenikove kuće.

Ansambl gostuje diljem slovenije i inostranstva. S ansamblom povremeno, kao gost na solo gitari, nastupi i Gregor Avsenik.

Članovi ansambla

Vito Muženič, klarinet, kao profesor muzike predaje u muzičkoj školi u Ljubljani, dok pored toga cijeloga života djeluje i u području narodno-zabavne muzike. U ansamblu braće Arsenik je više no uspješno naslijedio Albina Rudana i već od samoga početka je članom Hišnega ansambla Avsenik. Među mnogim adutima koje, kao klarinetist, posjeduje, bitno je spomenuti krasan ton i veliku muzikalnost. Odličan je kompozitor, aranžer i producent.

Stanko Praprotnik, truba, već više od 20 godina svira prvu trubu u Simfonijskome orkestru RTV Slovenija, magistar je trube, profesor u muzičkoj školi u Ljubljani i cijeloga života se bavi muzikom. S Vitom Muženičem tvori odličan duvački duet u Hišnem ansamblu Avsenik od 1999. godine. Odlikuje ga širok, strog ton i briljanstna tehnika.

Toni Iskra, harmonika, školovani muzičar, koji je svoj muzički put započeo u Simfonijskom orkerstru STV Slovenija svirajući fagot. Danas slovi za virtuoza na harmonici. U muzičkoj školi Radovljica predaje harmoniku i, u pravilu, njegovi učenici ostvaruju najviše nagrade na raznim priznatim takmičenjima u sviranju harmonike. U Hišnem ansamblu Avsenik djeluje od 2002. godine. Izvrstan je tehničar s izuzetnom preciznošću i briljantnim leggierom.

Renato Verlič, gitara, jedan je od najboljih gitarista u narodno-zabavnome žanru, poznat i omiljen, kako od drugih muzičara, tako i od publike. U Ansablu braće Avsenik naslijedio je Lea Ponikvarja i preuzeo njegov stil sviranja. Izvrstan je ritam gitarist, koji je prije suradnje s legendarnim Avsenicima svirao u mnogim poznatim grupama. Od 2001. svira u Hišnem ansamblu Avsenik, gdje je potporni stub ritam sekcije.

Marjan Legat, bas i bariton, u ansamblu je jedini koji nema prethodno muzičko obrazovanje. U muzici je, pak, svim srcem još od samoga početka ansambla, jer je jedan od osnivača ansambla.

Tina Debevec, vokal-sopran, svoj pjevački talent najprije je oblikovala u raznim pjevačkim zborovima, posljednjih godina pohađa nastavu solo pjevanja i klavira. U narodno zabavnim vodama svoj put je započela kao pjevačica pri asnamblu Saše Avsenika, a od jeseni 2010. je članica Hišnega ansambla Avsenik, gdje svojim sopranom upotpunjuje pjevački tercet.

Marjana Urankar, vokal-alt, solo pjevanju se podučavala 21 godinu, njen put započeo je pri ansamblu Poljanšek, nastavio pri Trgovcima, ansamblu Rž, ansamblu Jožeta Burnika i ansamblu Tonija Savnika, dok je djelovala i pri više pjevačkih zborova.

Danilo Lukan, vokal-tenor, svoj pjevački put započeo je u osnovnoj školi, gdje je razvio veliku želju za pjevanjem. S deset godina primljen je u dječju, poslije i u omladinski pjevački zbor RTV Slovenija. Kao pjevač i gitarist se godine 1986. pridružio ansamblu, gdje je po prvi put osjetio strast za narodno-zabavnom glazbom. Godine 1991. odazvao se pozivo poznatoga ansambla Gašperji, s kojima je pjevao više od 20 godina.

Zapjevajte s nama ususret blagdanima!

Monika Andrejaš – Padžić


Osmrtnicama ba smrtovnice