TUZLARIJE - KULTURA

05.12.2014.
Narodno pozorište Tuzla
Uspješno izvedena premijera predstave ˝39 stepenica˝
Melodrama "39 stepenica" nastala je prema knjizi Johna Buchana napisanoj 1915. godine, koju je Alfred Hitchcock 1935. godine ekranizirao u poznati film.

Tuzlarije


Nakon toga prerađena je i u pozorišnu verziju sa samo četiri glumca, koju je 2005. godine dramatizirao engleski glumac, komičar i dramaturg Patrick Barlow. Iako je "39 stepenica" ozbiljan, špijunski film, pozorišna verzija je bliža komediji.

U predstavi koja traje gotovo dva sata, četiri glumca igraju brojne likove.
Glavni junak Richard Hannaya, kojeg igra Armin Ćatić, nakon što bude optužen za ubistvo, u bijegu otkriva ko se iza svega krije i u misiji je spašavanja sebe i svijeta. Na putu susreće muškarce, žene, pozitivne i negativne likove, Škote, Engleze, ovce. Brojne uloge glume još Midhat Kušljugić, Ivana Perkunić i Edis Žilić.
Fizički i psihički zahtjevna predstava svojevrsno je priznanje glumcima, odnosno njihovoj sposobnosti transformacije i memoriji. U predstavi glumci sami pomjeraju i scenografiju.

Tuzlarije


Sve u predstavi je urađeno na vrlo visokom nivou, a glumcima i cjelokupnoj ekipi nasmijana tuzlanska publika dugo je aplaudirala.

Scenograf: Osman Arslanagić
Kostimograf: Marija Šarić – Ban
Izbor muzike: Robert Torre
Inspicijent: Dragan Krstić
Sufler: Izeta Devedžić


FOTO GALERIJA


S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice