TUZLARIJE - KULTURA

05.12.2014.
Stereotipi u BiH prikazani na humorističan način
Na Filozofskom fakultetu u Tuzli večeras je u organizaciji TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacije i Volonterskog centra Filozofskog fakulteta, upriličena izložba stripova Bauk Feminauk, te je održana panel diskusija na kojoj su se učesnici osvrnuli na trenutno stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, a poseban programski akcenat stavljen je na temu "(Ne)vidljivo nasilje nad ženama".

Projekat se realizuje u okviru kampanje „Stop nasilju“, koja se održava u sklopu svjetske kampanje 16 dana protiv nasilja nad ženama.

- U našoj Fondaciji svake godine različitim aktivnostima obilježavamo ove datume, s tim da smo se sada odlučili da izađemo iz Sarajeva i posjetimo još neke gradove. Ovu aktivnost smo inicirali skupa sa studentima i studenticama rodnih studija u Sarajevu s ciljem da okupimo mlade ljude oko ovakvih projekata i da na jedan aktraktivan i pomalo humorističan način progovorimo o rodnim stereotipima koji su sveprisutni u našem društvu, a koje naprosto ne primjećujemo jer su oni naša svakodnevnica - kazala je za Tuzlarije doc. dr. Zilka Spahić-Šiljak iz TPO Fondacije Sarajevo.

Dodala je da nasilje nije fenomen koji se događa u jednom sloju društva i u nekim zemaljama svijeta, nego se događa svima i na svakom mjestu.

- Protiv tog fenomena moramo se boriti svime, što prevencijom, ali isto tako i liječenjem posljedica. Mi smo jedno poslijeratno društvo u kojem imamo dosta trauma i povećan broj nasilja iz godine u godinu i, naravno, moramo pronalaziti odgovore. Akademska zajednica je zajedno sa civilnim društvom pozvana da se ovim pitanjima pozabavi – rekla je Spahić-Šiljak.

Tuzlarije


Kada je u pitanju izložba stripova, ona ima cilj da kroz duhovite stripovske situacije izaziva ljude da propituju predrasude o feminizmu, rodnoj ravnopravnosti i poziciji žena u savremenom bh. društvu.

Elmaja Bavčić, magistrica rodnih studija, kaže da je strip jedna forma koja je vrlo teška za napraviti, ali je jednostavna za prikazati.

- Kroz ovaj strip smo pokušali da na neki način banaliziramo stereotipe, odnosno da govorimo o onim stereotipima sa kojima se svakodnevno susrećemo, ali nešto što većina naših sugrađana i sugrađanki ne prepoznaje. Te su stvari bitne za osnaživanje i za prepoznavanje jer su na neki način stereotipi mehanizam preko kojih se vrši nasilje - kazala je Bavčić za Tuzlarije.

Neki od stereotipa koji su prikazani na izložbi vezani za žene u vožnji, za žene u IT tehnologijama, potom za rodno osjetljivi jezik i mnoge druge stvari sa kojima se svakodnevno susrećemo.

- Stereotipi su mehanizam preko kojeg se vrši nasilje. Zbog toga smo mi krenuli sa ovim vrlo banalnim stripovima i situacijama, kako bi u prvoj ediciji pokušali na najednostavniji način osvjestiti članove zajednice i ukazati na sve ono što nije ispravno – dodala je Bavčić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacija u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine, s ciljem da kroz implementaciju obrazovnih, istraživačkih, psihosocijalnih i interkulturnih programskih aktivnosti, doprinese izgradnji građanskog i demokratskog društva, osnaživanju svijesti o ravnopravnosti spolova i etabliranju etike partnerstva i odgovornosti u porodici, društvu i političkom životu BiH.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice