TUZLARIJE - KULTURA

06.12.2014.
Hišni ansambel Avsenik u BKC-u
Tuzlaci uživali u zvucima slovenačke muzike
Kako bi Tuzlacima uljepšali predblagdansko ozračje, članovi Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla organizirali su koncert Hišnega ansambela Avsenik iz Begunja na Gorenjskem iz Slovenije, koji je održan u subotu u Bosanskom kulturnom centru.



Bila je ovo prilika da se naši sugrađani susretni sa melosom izvorne slovenačke muzike, koji je sam po sebi autentičan, razigran i u slušateljima, ma kako raspoloženi da su, budi pozitivne osjećaje i ispunjava dušu.

- Svake godine koncertom obilježimo početak božićnih blagdana, a ovoga puta bili smo domaćini našim dragim gostima iz Slovenije. Željeli smo da našim sugrađanima poklonimo nešto drugačiji zvuk sa grupom Hišni ansambl Avsenik, a oni su doajeni slovenačke muzičke scene. Interesantno je napomenuti da je upravo 6.12. blagdan pod nazivom Miklavževanje, odnosno Sveti Nikola, stoga je ovaj koncert svojevrsni poklon tuzlanskoj publici i za taj blagdan – kazala je za Tuzlarije Dragica Tešić, predsjednica Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Sam ansambl je jedan od najboljih te vrste u Sloveniji. Hišni ansambel Avsenik je, na inicijativu Marjana Legata, Slavka i Gregora Avsenika, osnovan 1999. godine, prije svega za potrebe izvođenja Avsenikove muzike u dvorani Pod Avsenikovo marelo, pod nazivom Hišni ansambel Jožovc. Zbog prepoznatljivosti preimenovan je u Hišni ansambel Avsenik, jer je odlično izvođenje Avsenikove muzike ansamblu dalo mogućnost prijeći prag Avsenikove kuće.

Na koncertu su kao gošće nastupile i članice poznatog ženskog zbora "Slovenčice" iz Tuzle. Zbor je osnovan septembru 2009.godine, s ciljem njegovanja slovenačke muzike, jezika i kulture. Zbor broji 24 članice, a njihov repertoar čine narodne i umjetničke pjesme na slovenačkom jeziku, kao i druge kompozicije.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice