TUZLARIJE - KULTURA

09.12.2014.
Publika ovacijama ispratila premijeru predstave ˝Grabež˝
Predstava “Grabež” premijerno je izvedena u utorak na Kamernoj sceni Bosanskog kulturnog centra. Riječ je o pozorišnom komadu koji je rađen u koprodukciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla i Udruženja "Diva", a djelo je Pavla i Tijane Jozić, diplomiranih dramskih i audio-vizuelnih umjetnika iz Smederevske Palanke (Srbija).

Tuzlarije


´Grabež´´ je priča o četiri uposlenice jednog pariskog bordela, krajem dvadesetih godina dvadesetog vijeka. Svojim sadržajem, predstava nedvosmisleno koketira sa društvenim prilikama sadašnjice, postavlja niz pitanja od krucijalnog značaja za nas same, i objelodanjuje poražavajuće ali i katarzične istine u vezi sa pozicijom.

- Uočili smo da je pozicija žena u društvu izgubila svoju osnovnu funkciju. Čini mi se da se one ne snalaze u savremenom društvu i to je ono čime smo se bavili, ali smo htjeli da otkrijemo i uzrok svega toga. Smjestili smo našu priču u Francusku, u bordel 1920.godine. Sa te pozicije koketiramo sa tim problemom. Dakle, jedna možda malo provokativna tema i sadržaj, fino i kulturno dozirana bez ekstremnih situacija. Mislim dasmo uspjeli probuditi radoznalost publike – rekao je Pavle Jozić, režiser predstave.

Uloge u predstavi su ostvarili mladi tuzlanski glumci: Nina Terzić, Mirna Mišković, Adnan Omerović, Katarina Krištić i Dženana Džanić. Scenografiju potpisuje Mirela H.Mustafić, dok su glasove koji prate predstavu „posudili“ Sabina Mujezinović i Gordan Mehmedović.

Blizu stotinu gledalaca, koji su popunili sva mjesta na montažnoj tribini BKC-a smještenoj na pozornici, svoj doživljaj izrazili su na kraju predstave burnim, dugotrajnim pljeskom i uzvicima odobravanja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Prva i druga repriza predstave biće izvedena 10. i 11. decembra u 19, 30 sati. Informacije i rezervacije na kontakt tel. 035/311 070.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice