TUZLARIJE - KULTURA

09.12.2014.
Najava izložbe fotografija
Spomenici, kulturne i druge vrijednosti sa Katoličkog groblja Borić

Udruženje građana italijanskog porijekla "Rino Zandonai" Tuzla, organizuje kampanju zaštite spomeničke kulturne baštine koja se nalazi na Boriću - najznačajnijem Katoličkom groblju u Tuzli. Klizište na groblju Borić je tokom majskih vremenskih nepogoda oštetilo ili uništilo više od 150 nadgrobnih spomenika, a značajn broj oštećenih spomenika je iz Austro-Ugarskog perioda.

Tuzlarije


Klizište je i dalje aktivno, što može da rezultuje potpunim uništenjem značajnog broja nadgrobnih spomenika na Boriću, čime bi nestali vidljivi tragovi multikulturalnosti grada, a materijalna šteta bi bila izuzetno velika.

Nakon WEB izložbe (postavljena na http://www.ugip-tz.ba/home.html), uz pokroviteljstvo Grada Tuzle, udruženje organizuje izložbu spomenika kulturne i druge vrijednosti sa Katoličkog groblja Borić.

Izložba fotografija se održava u srijedu 10.12.2014. u 12.00 u Galeriji Mandžić u Tuzli. Obraćanja: Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, Gvardijan Franjevačkog samostana Fra Mario Divković i Akademik Enver Mandžić.





Prof. dr. Tihomir Knežiček, predsjednik udruženja



Osmrtnicama ba smrtovnice