TUZLARIJE - KULTURA

12.12.2014.
GKUD ˝Bosna˝ Tuzla
Folkloraši održali koncert za pamćenje
Sa velikom emocijom, pokazujući izuzetan talenat i ljubav prema muzici i folklornim igrama, održan je tradicionalni cjelovečernji koncert Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Bosna“ Tuzla, u ispunjenoj dvorani Bosanskog kulturnog centra.




Ovogodišnji koncert predstavlja krunu rada u posljednih godinu dana, ali je ujedno i uvertira u 70.godišnjicu koju će ovo društvo obilježiti naredne godine.

- Takvim jubilejom se može rijetko ko pohvaliti na prostorima bivše Jugoslavije. Kada govorimo o našem društvu onda govorimo o istoriji. Prije rata GKUD „Bosna“ bilo je među četiri istaknuta ansambla u nekadašnjoj državi. Nakon rata, kao i većina kulturnih radnika, nosimo se sa teškim bremenom finansijske krize. Snalazimo se na razne načine, društvo broji 300 članova koji se svakodnevno bore kulturom protiv nekulture. Najbitnije je da su svi mladi ljudi koji su nastupili na koncertu sklonjeni sa ulice - rekao je Enver Hukić, sekretar GKUD „Bosna“ Tuzla.

U toku 90 minuta intenzivnog umjetničkog programa, folklorni ansambli zajedno sa narodnim orkestrom proveli su publiku kroz tradiciju i igru naroda koji žive na području zapadnog Balkana, dok su vokalni solisti odabranim pjesmama dodatno uljepšali ambijent godišnjeg koncerta. Na sceni se predstavilo više od 150 amatera, članova GKUD "Bosna" Tuzla razvrstanih u četiri folklorna ansambla (Ansambl veterana, I i II folklorni ansambl i dječija škola folklora), narodni orkestar i sekciju vokalnih solista. Kao gošće na koncertu nastupile su balerine Osnovne muzičke škole iz Tuzle.

Tuzlarije


Sudeći prema reakcijama publike koja je ovacijama ispratila gotovo svaku tačku protagonista na sceni, koncert je u potpunosti opravdao očekivanja.

U nastavku pogledajte fotografije koje smo zabilježili na koncertu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice