TUZLARIJE - KULTURA

16.12.2014.
Izložba Zehrine Karić
Razglednice s Marsa pred publikom u Tuzli
"Razglednice s Marsa-Iskustvo enformela u slikanju kosmičkih pejzaža", naziv je izložbe autorice Zehrine Karić koja je večeras otvorena u Galeriji Kristian Kreković u Tuzli.



Zehrina je još od ranog djetinjstva pokazivala afinitete prema umjetnosti, pa je tako i svoje obrazovanje usmjerila u tome pravcu. Kako nam je kazala, umjetnost je neizostavni dio njenog života.

Tuzlarije


- Nakon uspješno završene osnovne škole upisala sam Građevinsko-geodetsku školu u Tuzli, smjer likovni tehničar za primjenjeno slikarstvo. U srednjoj školi sam stekla osnove vezane za slikarstvo, fotografiju, izradu mozaika, vitraža, i drugih predmeta koji su bili bitni za moja buduća htijenja. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu proširila i obogatila sam svoje interesovanje za umjetnost – kazala je Karić za Tuzlarije.

Na prvoj samostalnoj izložbi u rodnoj Tuzli, autorica se predstavila sa petnaest slika, kružnog formata, a koje su rađene kombinovanom tehnikom.

- Ideja slikanja kosmičkih pejzaža je apstraktna i takav motiv je zahtijevao i apstraktan način izvedbe. Zbog ranijeg iskustva, tehnika enformela se učinila, a kasnije i dokazala, kao najbolja za slikanje kosmičkih pejzaža. Njena trodimenzionalnost i upotreba stvarnih predmeta omogućili su što vjerodostojnije predstavljanje slika iz mašte – pojašnjava autorica.

Tuzlarije


Apstrakcija i svijet neistraženog u koji nas Zehrina Karić uvodi, govori o posebnome likovnom izražaju, kazala je na otvaranju izložbe Berina Bilajac, akademska slikara.

- Serijom slika, slikanih na velikom formatu, Zehrina nas dovodi do naše slutnje o kosmičkom univerzumu. Forme na slici se povezuju međusobno, nijanse crveno-crnih tonova boje, daju posebnu snagu i težinu. Bolja gledatelju otkriva novie vidike u bezbroj mogućnosti koje mu slika nudi - istakla je Bilajac.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autorici...

Zehrina Karić rođena je 14. ožujka 1990. godine u Tuzli. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Radoslava Tadića, a u svibnju 2014., završila je master-studij, s temom „Razglednice s Marsa – Iskustvo enformela u slikanju kozmičkih pejzaža.“

Zahvaljujući projektu „Europski most za Sarajevo“ – gdje je uključeno više međunarodnih institucija – sudjelovala je u više radionica i projekata, čime je stekla sve relevantne uvjete za djelovanje na području zaštite kulturne baštine.

Nagrade: 2009. godine – druga nagradu na natječaju „Plakat Sarajeva“, u organizaciji francuskog udruženja Viva la talent; 2011. godine nagrada Univerziteta u Sarajevu iz fonda Akademik Edhem Čamo, za djela „Asamblaži“; za školsku godinu 2012/13. je dobila stipendiju Univerziteta u Sarajevu – namijenjenu iznimno uspješnim i talentiranim studentima, iz fonda Suada Dilberović; 2013. godine na likovnome natječaju „70 godina Oslobođenja“, s djelom „Odmor“ je osvojila drugu nagradu.
Aktivna je članica udruženja „Art Centar“ Lukavac, a od 2013. godine i član ULUTK. Pored umjetničkih udruženja, članica je i Astronomskog udruženja Plejade Tuzla i dio tima SYNERGY MOON.

Izložba Zehrine Karić krasit će zidove Galerije Kristian Kreković narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice