TUZLARIJE - KULTURA

16.12.2014.
U Američkom kutku promovisana “Neurohirurgija bez anestezije”
U Američkom kutku Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla, sinoć je održana promocija knjige “Neurohirurgija bez anestezije” Dine Pore Porovića. Knjigu su predstavili promotori: Šefik Fiko Daupović, koji je kratkim osvrtom dao uvid u Porovićevo stvaralaštvo, Majda Zukić-Ribić, urednica i recenzentica izdanja i Alma Omeragić, koja je čitala dijelove recenzije. U muzičkom dijelu programa nastupio je profesor gitare, Enes Ibričević, koji je svojim izvedbama flamenca ostavio snažan dojam na prisutne. Domaćini su bili članovi grupe "Lucido" i Sanja Dukić iz Američkog kutka Tuzla.

Tuzlarije


- Dino Pora Porović je spoj umjetnosti u jednom, pjesnik, muzičar, čovjek koji komponuje i pjeva, jednom riječju Dino je sintetizam. Istančanim jezikom bosanskoga intelektualca sa širokim spektrom obrazovanja, individualnim stilom izmiksanim nježno-satiričnim opaskama, do Selimovićeve dubine o filozofskom pitanju nastanka i nestanka bića, Dino Pora Porović crta bosanskohercegovačkog čovjeka u knjizi „Neurohirurgija bez anestezije“. Oštrina zapažanja u tom crtanju je dovedena do tolike jačine da se induvidalno duhovno bosansko bogatstvo toliko isprepliće sa kolektivnim, a da ne primjetimo kad i kako se dogodilo – kazala je Zukić – Ribić.

Prema riječima Porovića radi se o knjizi kratkih priča.

- Kratke priče upravo iz razloga zato što današnji čovjek nema baš puno vremena da čita, osim ako nije na Facebook-u ili nekoj drugoj društvenoj mreži. Zato ja pišem u kratkoj formi – izjavio je Porović koji je u nastavku pročitao nekoliko priča iz svoje nove knjige.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Publika je raspoložena i zadovoljna ostala na druženju i nakon promocije, čime su pokazali da je ovakva vrsta događaja potrebna i da za nju ima interesovanja.

Osmrtnicama ba smrtovnice