TUZLARIJE - KULTURA

23.12.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Veče sa nagrađenim na manifestaciji ˝Susreti Zija Dizdarević˝


Sinoć je u Američkom kutku Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla upriličen razgovor na teme „Književnost, danas i ovdje“ i „Budućnost književnosti“ sa autorima Ervinom Mujabašićem i Nedžadom Husićem, nagrađenim za najbolju priču na ovogodišnjoj Književno-kulturnoj manifestaciji Susreti Zija Dizdarević u Fojnici.

Tuzlarije


Sa autorima su razgovarali studenti III godine na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a moderatorica je bila doc.dr.Anisa Avdagić.

- Večerašnje druženje sam zamislila kao promociju, ali i kao razgovor sa nagrađenim autorima Ervinom Mujabašićem i Nedžadom Husićem, našim nekadašnjim studentima. Tim razlozima pridodala sam i želju da se i naši sadašnji studenti i studentice uključe u neke dodatne rasprave o književnosti i da u njima, možda, pronađu i dodatni motiv za rad, čitanje, pisanje, kazala je na samom početku dr.sc.Anisa Avdagić, profesorica na na Odsjeku za bosanski jezik i književnost.

Autor priča, Nedžad Husić, pokušao je prisutnima objasniti kako stvara svoje priče i koja je njihova tematika.

- Teško je objasniti kako priče nastaju, to je proces koji se bar u mom slučaju odvija spontano i općenito nemam neki radni imperativ da, primjerice, pišem po nekoliko sati dnevno. Po prirodi sam posmatrač, zanima me naše društvo koje obiluje mnogim neispričanim pričama i sudbinama, ljudska priroda koja je teško spoznatljiva, stoga uvijek pravim neke sitne zabilješke iz kojih kasnije nastaju priče u naletima inspiracije za samo pisanje. Tematika u njima je najčešće socijalna, izuzev nje ima mjesta i za ljubav, otuđenost u savremenom dobu te na kraju, u pričama koje još uvijek nisam publicirao, propitujem i to kako djetinjstvo djeluje na naše kasnije životne odluke i koliko zapravo čovjek u svemu tome ima istinsku slobodu izbora, a koliko su njegove odluke predestinirane nekim prethodnim životnim događajima, kazao je Husić.

Ervin Mujabašić, razgovarao je sa studentima o stanju kulture i estetike u našem društvu u vremenu kada su, oboje, estetika i kultura, svedeni na mit i prozaične simbole, te su skupa govorili o budućnosti književnosti u Bosni i Hercegovini.

Osmrtnicama ba smrtovnice