TUZLARIJE - KULTURA

21.12.2014.
Božićna čarolija u Tuzli
Spoj zajedništva i predivnih tonova
Tradicionalni svečani Božićni koncert upriličen je večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Koncert su skupa organizovali Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla u Tuzli i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

Ovoga puta sjajan ugođaj u dupke punoj dvorani BKC-a priredili su gosti iz Hrvatske „Najbolji hrvatski tamburaši“, a po tradiciji, nastupili su i članovi Zbora "Iuventus salinarum" iz Tuzle, pod dirigentskom palicom Zlatka Špoljarevića.



Prema riječima organizatora, koncert je dar Franjevačkog samostana našem gradu i svim ljudima dobre volje. Cilj je da se oplemeni kulturni život i da se uljepša predbožićni ugođaj u Tuzli.

Događaj ispunjen emocijama i nevjerovatna pozitivna energija obilježili su i ovogodišnji Božićni koncert, koji će zasigurno dugo pamtiti svi oni koji su imali sreću biti u Bosanskom kulturnom centru. U dvosatnom programu Tuzlaci su mogli da poslušaju dobro poznate božićne pjesme, kao i da uživaju u zvucima tamburica.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Pred sami kraj koncerta publici se obratio fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana koji je kazao da nas je okupio Božić, kršćanski spomen na tiho i nenametljivo Božije pohođenje našeg svijeta, života, naših ljudskih puteva i sudbina.

Tuzlarije


- Okupio nas je zapravo Bog sam, koji hoće biti među nama, i mi ga kršćani stoga i nazivamo Emanuel – Bog s nama, da bi potvrdio svakoga od nas u njegovoj posebnosti, u ljudskosti, u plemenitosti i jednostavnosti. Znam, to su bremenite riječi i zahtjevno ih je prihvatiti možda i nekima od nas. Ali, Božić je takav: on izaziva i provocira svakoga čovjeka da se probudi, da se osvijesti i da se barem na trenutak oslobodi prisile svakodnevlja, običnosti života, koja često čovjeka hoće zarobiti u rutinu, u brzinu, u brigu za materijalno, u ralje bezočnih interesa politike, sebičnosti i nerazumijevanja – poručio je Divković.

Izrazio je nadu da je večerašnji spoj lijepog ljudskog zajedništva i predivnih tonova barem malo odškrinuo tu novu, osvježenu božićnu perspektivu života i odnosa među ljudima.

- Svim kršćanima koji u Božiću prepoznaju dolazak Boga u njihov život i njihovu povijest želim čestit Božić, a svima vama, dragi prijatelji i sugrađani, želim obilje Božijega blagoslova, sreće, ljubavi i međuljudskoga povjerenja u nastupajućoj 2015. godini – rekao je na kraju govora gvardijan Divković.

Na kraju koncerta gosti, hor i publika su skupa otpjevali pjesmu "Narodi nam se".

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice