TUZLARIJE - KULTURA

18.12.2014.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljena zbirka pjesama za djecu „Kad bi bilo to što nije“

Sinoć je u sali Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, upriličena promocija zbirke pjesama za djecu „Kad bi bilo to što nije“, književnice Nure Suljkanović.

Tuzlarije


Knjigu su predstavili Jagoda Iličić, književnica, članovi Dječijeg književnog kluba „Knjigolina i prijatelji“: Iris Stuhli, Anja Torbarac, Elma Krajina i Luka Đulabić i sama autorica, Nura Suljkanović.

Nura Suljkanović, objavila je 2011.godine u Izdavačkoj kući „Bosanska riječ“ iz Tuzle prvu zbirku pjesama za djecu „Ljeto na prozoru“, inspirisana svakodnevnom ulogom majke, ali i živim sjećanjima na vlastito djetinjstvo.

Književnica Jagoda Iličić, predstavila je autoricu i njen dosadašnji književni rad, kazavši da su Nurine pjesme jedan divni kolaž koji tako vraća u djetinjstvo i ponovno oživljava želju da se svijet doživi očima djeteta.

- Nura je uspjela sačuvati čarobni štapić uz pomoć kojeg nije zaboravila kako je to biti dijete. Ona u svojim pjesmama hvali trenutke i slaže divni mozaik svakodnevice koja može biti tako interesantna, ako odlučimo istinski proživjeti svaki svoj trenutak, kazala je književnica Iličić.

Pjesnikinja je podijelila sa prisutnima svoje prve početke koji se vezuju za književno stvaralaštvo i način na koji je tražila inspiraciju za stvaranje svojih pjesama.

- Moje pisanje počinje od djetinjstva, tako što sam pisala samo za sebe, ali sam uvijek imala želju da to podijelim sa drugima. Inspiracija mi je neodređena, mora da se desi spoj vanjskog i unutrašnjeg svijeta. Taj vanjski svijet je kao neki okidač koji uključuje onaj kutak koji u meni živi kao inspiracija, riječi su književnice Suljkanović.

Priredio(la): NUB                


Osmrtnicama ba smrtovnice