TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2014.
Otvorena izložba Aleksandra Markovića
˝Moving experience˝ po prvi put u BKC-u
Izložba "Moving experience" akademskog slikara Aleksandra Markovića iz Tuzle otvorena je u srijedu u Bosanskom kulturnom centru. Ovo je njegova jedanaesta po redu samostalna izložba, ali po prvi puta u pomenutom prostoru.



Autor se publici predstavio sa 15 slika koje su rađene kombinovanom tehnikom na platnu, a izložene su i tri instalacije crteža u prostoru.

Tuzlarije


- "Moving experience" je tema koju obrađujem već pet godina. Sastoji se od niza radova na kojima dominira plastičnost izraza, o čemu svjedoči i materijal kojim sam koristio, a to je silikon. Slike su također rađene akrilnim bojama, gdje upravo njima pokušavam naglasiti primarne ljudske emocije – rekao je Marković.

Iako se autor svojom fizionomijom, uklapa u suvremeni kult atletskog izgleda, prema riječima Mirka Božića, književnika iz Mostara, on silikon ipak ne koristi kao neki ljudi, da bi još dodatno naglasio svoje mišiće, već ga aplicira na svoja platna čime im daje jednu paučinastu, nježnu membranu koja u svojim delikatnim teksturama prelama proplamsaje žarkih boja na pretežito tamnim podlogama, zemljanih tonova.

- Njihovu statičnost autor razbija dinamikom apstraktnih figura koje dominiraju većinom prikazanih radova. Ove figure, ovisno o kutu gledanja, naizmjenično eksplodiraju i implodiraju, povlačeći gledatelja za sobom u njihov košmaroliki unutarnju svijet, kaže Božić dodajući da će biti iznimno uzbudljivo pratiti razvoj ovog slikara u bližoj i daljoj budućnosti.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Aleksandar Marković je rođen u Tuzli 15.4.1987.g. Magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru-Široki Brijeg 2010. u klasi prof.Antuna Borisa Švaljeka, a 2012.je završio specijalistički magistarski studij slikarstva Ars Sacra u klasi profesora Ante Kajinića.

Izlagao na više od sedamdeset skupnih izložbi (BiH, Hrvatska, Srbija, Engleska, Španjolska, Francuska, Švicarska, Usa) i deset samostalnih izložbi(Tuzla, Mostar, Dubrovnik, Visoko, Banja Luka, Široki Brijeg).



Učestvovao je na više od petnaest likovnih kolonija i festivala umjetnosti i dobitnik je tri nagrade iz oblasti slikarstva, uključujući rektorovu nagradu za studij. Član je ULUBIH.ULUTK i umjetničke grupe Lucido.

Njegova djela se nalaze u galerijama i privatnim kolekcijama širom svijeta (Bahrein; USA; Austrija; Germany, BIH, Hrvatska, Srbija, u vlasništvu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Konzula Republike HR u Tuzli, Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg i Galeriji Kristian Kreković Tuzla.

Dobitnik je nagrade publike za najbolji za portret (crtež) na INTERBIFEP 15, otkupne nagrade za slikarstvo na natječaju FMON 2008. i prve otkupne nagrade za slikarstvo na natječaju FMON 2009.

Izložba ostaje otvorena do 24.decembra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice