TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2014.
Šta ste čitali ove godine?
Knjige su još uvijek u modi

Kako se približava nova godina, tako se i popunila lista najprodavanijih knjiga za ovu godinu na izmaku. Šta ste vi dobro pročitali? Da li je na Vašoj polici sa knjigama neko novo štivo zauzelo svoju poziciju. Sa sigurnošću tvrdimo da dobre knjige nikada neće izaći iz mode. Prema listi online knjižare Knjiga.ba, ovo su najprodavanije knjige 2014 godine.

1. „Mali princ“Antoine de Saint-Exupery

Tuzlarije


Alegorijska pripovijest o ljubavi, odgovornosti, žrtvi, radosti i životu. Humanost Maloga princa osvojila je čitatelje, djecu i odrasle i ta velika čitateljska ljubav traje već šezdesetak godina. Knjiga koju zaista vrijedi posjedovati, i čitati u različitim dobima života, jer koliko god je puta pročitali uvijek dobije novo i dubolje značenje.

Fantastičan roman gdje je glavni lik tajanstveni dječak koji živi na nekome drugom planetu, razgovara s biljkama i životinjama te putuje po nekome zamišljenom svemiru. Jasno je da je riječ o svijetu u kojemu se događaju stvari koje na zemlji fizički nisu moguće.

2. „Ljubav u doba kokaina“ Simonida Milojković

Tuzlarije


Ljubav u doba kokaina je dramatična i porazna ispovijest beogradske studentkinje, koju je njen mladić gurnuo u pakao droge. Ni u svom novom romanu autorka Grabljivice ne preza da stvari nazove svojim imenima, stvarajući uvjerljive i prepoznatljive likove jedne izgubljene generacije u zemlji bez nade i iluzija, i vodeći radnju lako i jednostavno.
Posebnu boju ovom novom romanu o stranputicama današnjih mladih ljudi daju neposredan ispovjedni ton glavne junakinje, obraćanje bez uvijanja i prećutkivanja, otvoreno i bez kajanja.

3. „Preljuba“ Paulo Coelho

Tuzlarije


Kao i dosadašnja djela Paula Coelha, i ovaj u sebi krije duboke poruke vješto sakrivene, koje ne prepoznaju svi, ali ipak oduševljeno čitaju i pronalaze smisao u svakoj napisanoj riječi. „Preljub“ je objavljen na portugalskom jeziku u aprilu ove godine, a u Brazilu se odmah našao na prvim mjestima svih lista najčitanijih naslova.
„Preljub“ propituje nejasne granice između ljubavi i slijepe zaljubljenosti. Kako nas je i ove godine počastio odličnom knjigom, nestrpljivo ćemo čekati naredno djelo Paula Coelha.

4. „7 tajni uspjeha“dr. Kenan Crnkić

Knjiga koja je pomela konkurenciju 2013 godine, i ove protekle je opstala na ljestvici jedne od najčitanijih knjiga.Njen uspjeh se sigurno krije u njenoj funkciji, a to je da pomogne svima da ostvare uspjeh oslobađajući svoj neograničeni potencijal. Autor knjige nam na jednostavan, praktičan i motivirajući način, otkriva kako se taj potencijal oslobađa i ohrabruje nas da počnemo stvarati uspjeh na svim nivoima.


5. „Krive su zvijezde“ John Green
Tuzlarije


Za razliku od ostalih tinejdžerskih romana, ovaj nema vampira, vila i čarobnjaka. Iskren, odvažan i patetike lišen roman koji prije svega nagrađuje one koji ga uzmu u ruke. Roman Džon Grina ukorijenjen je u stvarnosti. Iako je prvobitno namijenjen tinejdžerskoj publici, u njemu su zasigurno uživali i stariji. Topla životna priča ostavlja bez daha. Najambicioziji i srceparajući roman ovog nagrađivanog autora, a brilijantno prikazuje zabavu, uzbuđenje i tragediju života i ljubavi. Po ovom inspirativnom romanu snimljen je i film.

6. „Sarajevska princeza“ Edo Jaganjac
Tuzlarije


Ratni hirurg iz Sarajeva Edib Edo Jaganjac napisao je knjigu u formi dokumenta, ratnog dnevnika, ali i romana, kako bi podijelio svoja i iskustva kolega iz bivše Vojne bolnice, te iskustva običnih građana za vrijeme opsade Sarajeva. Priča o njegovoj pacijentkinji, petogodišnjoj djevojčici Irmi. Veoma emotivna knjiga o vlastitoj nemoći da pomogne djevojčici, zbog čega je prkosio bolesnoj birokratiji, indolentnosti UN-a i mirovnih snaga, razumu, besmislenim pravilima.. kako bi spasio nedužni dječiji život.

7. „Fajront u Sarajevu“ dr Nele Karajlić
Tuzlarije

Nakon što su Mik Džeger i Kit Ričards objavili autobiografije, postavljalo se samo pitanje kada će to uraditi i najveća zvijezda novog primitivizma dr Nele Karajlić. Neodoljivo ispričana priča o odrastanju, sazrijevanju i starenju u jednoj zemlji koja se krvavo raspala, a onda formirala slobodnu teritoriju u našim sjećanjima.


Ako još uvijek niste, sada je pravo vrijeme da pročitate neku od navedenih knjiga. Ove kao i mnoge druge, od književnih klasika i onih koji bi to mogli postati, domaće i strane literature, zbirki priča, poezije, publicistike i žanrovske proze, možete pronaći u online knjižari Knjiga.ba


Osmrtnicama ba smrtovnice