TUZLARIJE - KULTURA

29.12.2014.
Novogodišnji koncert GUD „Lege Artis“
Od starta odlični!
Kako bi uljepšali predprazničnu atmosferu u gradu, članovi Gradskog umjetničkog društva „Lege Artis“ iz Tuzle održali su novogodišnji koncert u Bosanskom kulturnom centru.





- Ovo je prvi novogodišnji koncert našeg hora koji će nadam se postati tradicionalan, istakao je Jasmin Hasić magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja, inače predsjednik GUD "Lege Artis" Tuzla i dirigent mješovitog hora.

Važno je naglasiti da hor okuplja ljude koje je u prvom redu povezala ljubav prema muzici, ali isto tako da je tokom protekle dvije i pol godine izrastao u veoma ozbiljan ansambl, kojim se grad Tuzla može itekako ponositi, naglasio je Hasić.

Na koncertu su pored domaćina nastupili i izvrsni ansambli "Izvornik" iz Zvornika, Mješoviti hor BZK "Preporod" Brčko, te prijatelji iz UG "Osmijeh za Osmijeh" Dječiji hor i orkestar udaraljki te Tuzlanske mažoretkinje. Iako, tuzlanski hor baštini klasičnu horsku višeglasnu muziku, na novogodišnjem koncertu publika je imala priliku da čuje mnogo obrada evergreen muzike, tradicionalne muzike i uopšte muzike koja priliči novogodišnjim praznicima.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, Mješoviti hor GUD "Lege Artis" Tuzla osnovan je u aprilu 2012 godine od grupe građana kao Gradsko umjetničko društvo "Lege Artis"- Udruženje građana.

Hor od početka svog postojanja bilježi stalni porast članstva te sada sa sigurnošću možemo potvrditi da u horu pjeva oko 50 članova različitih uzrasta i profesije. Mješoviti hor je u svom dosadašnjem radu nastupao mnogo puta u gradu i šire, učestvovao na brojnim festivalima, a uzastopno dvije godine zaredom dobitnik je bronzane i srebrne medalje na Majskim muzičkim svečanostima u Bijeljini.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice