TUZLARIJE - KULTURA

27.12.2014.
1954. - 2014.
Šest decenija postojanja Bosanskog kulturnog centra Tuzla


U Bosanskom kulturnom centru danas je upriličena svečanost u povodu obilježavanja 60 godina uspješnog rada i postojanja ove ustanove.

Tuzlarije
Jamakosmanović, Dušek, Fejzić, Pargan


Osim tradicionalnog prijema i koktela, kojeg BKC organizuje svake godine za predstavnike medija, kulturne radnike, partnere i prijatelje, ove godine je promovirana i Monografija "Šezdeset godina postojanja".

Tuzlarije


Ovom monografijom, koju potpisuje novinar Mehmed Pargan, prvi put je zabilježena hronologija kulturnih ali i drugih dešavanja od 1954. godine do danas.
O radu Radničkog doma, odnosno Doma Moše Pijade, kako ga i danas zovu starije generacije, ili Bosanskog kulturnog centra kako ga zovu mlađi, govorili su profesor Čestimir Mirko Dušek, bivši guverner TPK Sead Jamakosmanović i direktor BKC-a, ujedno i urednik i izdavač Monografije, Semir Fejzić.

Tuzlarije
Dušek, uz BKC od osnivanja do danas


Zanimljivo je bilo obraćanje profesora Čestimira Dušeka, aktivnog sudionika u radu Doma, koji se prisjetio muzičara koji su muzicirali i obogatili kulturni život Tuzle. Jamakosmanović se prisjetio ratnog perioda i vremena kada je u sadašnjem BKC-u bilo skladište hrane i njegove želje da se lijepi objekat vrati svojoj svrsi, što se i dogodilo.

Tuzlarije
Nastup Iskri


Tadašnji Radnički dom, počeo je sa radom 1954. godine, otvorio je svoja vrata ne samo za radnike i rudare nego i ostale. Na preko 350 stranica Monografije puno je zanimljivih podataka koji govore o prvim koracima na planu kulturnog razvoja u naselju Kreka, revolucionarnom radu u Radničkom domu, gostovanjima opere i baleta. Uz novinske članke, tu su i fotografije, programi rada, ulaznice i drugo. Dom je prostornog kapaciteta od oko 5.000 kvadratnih metara korisnog prostora i izvrsne tehničke karakteristike. Pozornica je površine 18x18metara a otvor portala je 10x6 metara.

Tuzlarije


Direktor Fejzić zahvalio se svima te rekao da je ova godina, po mnogo čemu teška, za BKC ipak pozitivna. Iza uposlenika BKC-a je preko 200 manifestacija, među kojima 17 izložbi, 46 koncerata, 19 promocija i drugih događaja koje su posjetili brojni Tuzlaci, a samo u decembru BKC je posjetilo oko 12.000 posjetilaca.
U ova teška vremena nije zgoreg spomenuti da je osnivač uredno izmirivao obaveze te su uposlenici na vrijeme dobijali plaću.

Tuzlarije


Tuzlanski dom kulture vodili su Sadik Babović, koji je bio upravnik od 1954. do 1981. godine, zatim Kerim Bekrić u periodu od 1981. do 1983. godine, Čedo Pavlić vodio je Dom do 1997. godine, zatim Salko Bukvarević koji je bio na poziciji direktora do 2006. godine, kada na čelo dolazi Semir Fejzić.

Knjiga je napisana da se pročita, stariji prisjete a mlađi nauče, pa je u tom cilju ova vrijedna Monografija podijeljena svim gostima uz čestitanje Nove 2015. godine.


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice