TUZLARIJE - KULTURA

26.12.2014.
Osvrt na 2014
Uspješna godina iza Narodnog pozorišta Tuzla
Iza Narodnog pozorišta Tuzla je jedna uspješna godina, godina u kojoj je tuzlansko pozorište proslavilo 65 godina od osnivanja i cijela godina je protekla u obilježavanju ovog jubileja. NP Tuzla je u 2014. godini uspjelo realizovati pet premijera, od toga dvije su rađene u koprodukciji sa kazalištima iz Hrvatske Revizor sa Kazalištem Virovitica i Big sister: u mreži života sa Satiričkim kazalištem „Kerempuh“ iz Zagreba.

Tuzlarije


Tuzlarije

Da Narodno pozorište Tuzla posebnu pažnju poklanja najmlađoj publici pokazali su i ove godine i za njih su pripredili dvije premijere lutkarsku Tri mačka i zakopano blago i bajkovitog Midu Trojanovića.


Tuzlarije


Tuzlarije

Pred sam kraj godine svojoj publici su priredili poseban spektakl sa premijerom 39 stepenica rađenoj po romanu Johna Buchana, filmu Alfreda Hitchcocka i pozorišnoj adaptaciji Patricka Barlowa. Predstava je urađena kao pozorišna farsa na poznati film velikog reditelja Alfreda Hitchcocka u kojoj četvero glumaca (Armin Ćatić, Ivana Perkunić, Edis Žilić i Midhat Kušljugić) u jednom filmskom ritmu fantastično igraju preko 140 likova.

Tuzlarije

Iza Narodnog pozorišta Tuzla je i 21. Revija Tuzlanski pozorišni dani koja je protekla u obilježavanju 150 godišnjice od rođenja Branislava Nušića. Revija koja je bila u znaku komedije, koja je bila, kako ističu iz NP Tuzla, do sada najposjećenija Revija. U okviru ovogodišnje Revije izvedene su i dvije predstave nedavno preminulog reditelja Sulejmana Kupusovića i na ovaj način tuzlaci su odali počast ovom velikom bh reditelju koji je bio aktivni učesnik na gotovo svakoj tuzlanskoj Reviji i ostavio je dubok trag u NP Tuzla.

Tuzlarije

Narodno pozorište Tuzla je u 2014. godini izvelo 103 predstave koje je pogledalo preko 30.000 gledalaca, od toga 30 predstava je izvedeno na gostovanjima. Učestvovali su na nakoliko značajnih međunarodnih i domaćih festivala od kojih izdvajaju učešće na I međunarodnom festivalu komedije Gola mesečina u Skoplju sa predstavom Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja na kojem je glumica Elvira Aljukić osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu i učešće na Pozorišnoj reviji Šabačko pozorište – teatar na pravom putu sa predstavom Helverova noć na kojem su nagrade za najbolje glumce: dobili Remira Osmanović i Nedim Malkočević. Na sceni NP Tuzla izvedeno je i 30 gostujućih predstava, a 21 put su bili domaćini u obilježavanju značajnih istorijskih i kulturnih datuma (svečane sjednice, akademije, izložbe, koncerti, promocije i dr.).
Sa kompletnim programom dešavanja u NP Tuzla ugostili su preko 45.000 posjetilaca i sa ponosom ističu da je 2014. godina bila izuzetno uspješna godina. Da tuzlansko pozorište ne odmara i na samom kraju ove godine govori činjenica da su započeta čak tri nova projekta: Zagonetne varijacije, Budala na večeri i Ko se boji Virdžinije Vulf.
Prva premijera, Zagonetne varijacije je zakazana za 9. januar 2015.

Tuzlarije


Predstava je rađena po tekstu Ericka‐Emmanuela Schmitta savremenog pisca koji je osvojio scene i u Evropi i u Americi. Režiju potpisuje Nermin Omić, prvak drame tuzlanskog pozorišta, koji zajedno sa glumcem Adnanom Omerovićem i igra u predstavi. Ovo je priča o dva čovjeka: ...Abel Znorko, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji živi na zabačenom ostrvu Norveškog mora gdje se neprestano prisjeća strasti prema ženi sa kojom se dugo dopisivao i Erik Larsen, novinar, koji pod izgovorom intervjua sreće pisca.... Predstava koja dinamičnom psihološkom igrom dva lika dovodi do mnogobrojnih neočekivanih preokreta. Dva čovjeka i jedna žena, nimalo jednostavan ljubavni trougao. Koga volimo kada volimo? Zna li se ikada ko je voljeno biće? Nije li uzajamna ljubav samo jedan srećni nesporazum? Na sve ovo odgovor će se dati 9. januara 2015. godine u NP Tuzla.

Priredio(la): Marketing služba NP Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice