TUZLARIJE - KULTURA

18.01.2015.
Ne klepeći nanulama
Sevdalinka za sva vremena
Sevdalinku „Ne klepeći nanulama“ koju je napisao Ibrahim Dedić, a komponovao Husein Kurtagić, te koja se smatra najpopularnijom i najprodavanijom pjesmom ikada napisanom, sinoć su na svoj način otpjevale Tuzlanke i Zagrebčanke na koncertu zagrebačkog hora „Bulbuli“.



Pjesmu, uz koju je, pretpostavljamo, isplakano more suza, učinio je popularnom naš sugrađanin Nedžad Salković, jedan od velikih interpretatora narodne pjesme iz Bosne, sevdalinke posebno.

Ova sevdalinka priča priču jednog čovjeka kojem je umrla mati i koji se našao na njenom mezaru.

- U toj svojoj zbunjenosti nije mogao dati onaj dar koji joj je trebao. Vjerovatno je znao proučiti Fatihu, molitvu koja se uči kada se radi o muslimanima. Sevdalinka je zapravo nadnacionalna pjesma i svako se u njoj nalazi. Svako na groblju ili mezarju kaže ono što može ili šuti, i ta šutnja je dar. I zato je ova pjesma toliko posebna i zato je svi vole, nema čovjeka koji na ovu pjesmu ostane ravnodušan – rekao je Sead Muhamedagić koji bavi se književnim prevođenjem, publicistikom, esejistikom i pjesništvom, a na sinoćnjem koncertu se našao u ulozi voditelja.


Tuzlarije

Tekst pjesme:

Ne silazi sa čardaka
i ne pitaj gdje sam bio
zašto su mi oči plačne
zbog cega sam suze lio

Stajao sam kraj mezara
i umrlu majku zvao
nosio joj dar od srca
ali joj ga nisam dao

Ne klepeći nanulama
kad silaziš sa čardaka
sve pomislim moja draga
da silazi stara majka

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice