TUZLARIJE - KULTURA

28.01.2015.
Ansambl ˝Zefir˝ održao koncert za pamćenje
Da je sevdalinka najbolji pečat u srcu svakog Bosanca i Hercegovca, pokazali su to članovi Ansambla „Zefir“ iz Srebrenika, koji su sinoć u Domu kulture u ovom gradu održali tradicionalni koncert sevdaha.





- Itekako smo ponosni na činjenicu da nam je ovo treći po redu koncert i da polako, ali sigurno, prerasta u tradiciju. Jednim dijelom smo ovu manifestaciju posvetili i nedavno preminulom Muhamedu Mujkanoviću. Upravo je on bio taj pečat kada je u pitanju interepretacija sevdalinke, a inače je nastupao na našem prvom koncertu – kazao je za Tuzlarije profesor Jasmin Brašnjić, umjetnički rukovodilac i dirigent Ansambla "Zefir".

Svojim nastupima "Zefir" šalje poruku mladima o istinskim vrijednostima pjesme sevdalinke. Tako je bilo i sinoć kada su "Zefirovci" oduševili sve prisutne u dupke ispunjenoj dvorani. Publika je u jednoiposatnom programu uživala u nekim od naljepših sevdalinki: „Mene majka jednu ima“, "Ah moj Aljo", "Moj golube", "Tamburalo momče", "Nad izvorom vrba se nadnela"...Specijalni gosti koncerta bili su Admir i Nedžmija Suljić, Hašim Begović i talentovani Nermin Hadžić.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ansambl „Zefir“ je vokalno – instrumentalni sastav koji djeluje pri Udruženju mladih „Zefir“ Srebrenik. Počeo je sa radom u septembru 2008. godine kao horska sekcija koja je njegovala i baštinila islamsku duhovnu muziku. Polovinom 2011. godine, raspisuje audiciju za prijem novih članova hora i formira sekciju orkestra, te dolazi na ideju novog naziva Ansambl “Zefir”, pod kojim i danas djeluje. Ansambl „Zefir“ broji 70 članova, koji su upornim radom i zalaganjem za relativno kratak vremenski period uspjeli pokazati zavidne rezultate.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice