TUZLARIJE - KULTURA

27.01.2015.
Upriličeno druženje sa književnicom Jagodom Iličić
Promocija slikovnice Hrabri vatrogasac Zlatan


Dječiji književni klub „Knjigolina i prijatelji“ koji djeluje pod okriljem Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla priredio je još jedno veselo druženje uz novu slikovnicu čiji je glavni lik dječak Zlatan Tanović. Specijalni gosti današnjeg druženja u velikoj sali biblioteke bili su pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade u Tuzli.

Tuzlarije


Kroz priču o dječaku Zlatanu, djeca su imala priliku vidjeti kako izgleda vatrogasno odijelo, razgovarati o opasnostima od neopreznog rukovanja vatrogasnim uređajima, situacijama kada je neophodna pomoć vatrogasaca.

„Hrabri vatrogasac Zlatan“ donosi priču o dječaku koji je mnogo čitao i u jednoj od priča pronašao malog zmaja. Zmaj je postao njegov kućni ljubimac.
Kako izliječiti bolesnog zmaja? Kojim se uređajima djeca smiju služiti? Zašto treba često dolaziti u biblioteku i čitati knjige? –samo su neka od pitanja čije odgovore možete pronaću u ovoj novoj slikovnici nastaloj u okviru projekta „Ja sam glavni junak ove priče“.


Glavni junaci ovih slikovnica su djeca kojima teta Knjigolina priča priče i s kojima se druži kroz radionice koje se svakog utorka organiziraju na dječjem odjeljenju Biblioteke.

Tuzlarije


Vatrogasci su oduševili djecu demonstracijom oblačenja za intervenciju i interventnim vozilom i načinom na koji su djeci približili odgovornost i važnost posla kojim se vatrogasci bave. Zlatanu želimo da se njegova želja ispuni i da zaista postane vatrogasac.

Tuzlarije


Gosti današnje promocije bili su učenici prvih razreda Osnovne škole „Sveti Franjo“ s njihovim učiteljicama: Danijelom Vujadinović, Danijelom Ivanović i Ivanom Mulić, a domaćini teta Knjigolina - književnica Jagoda Iličić i djeca iz Dječjeg književnog kluba.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice