TUZLARIJE - KULTURA

04.02.2015.
Najava:
Promocija knjige ˝Tamo gdje se čuje smijeh˝
Tuzlarije


Knjiga Tamo gdje se čuje smijeh književnice Elme Porobić bit će promovirana u Tuzli dana 06.02.2015. u 19h, u divnom ambijentu Ateljea Ismet Mujezinović. Književnik Nedžad Ibrahimović i autorica razgovarat će o temama koje ova zbirka kratkih priča propituje kroz jedan zgusnuti mikrosvijet njenih glavnih protagonista.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo otvoriti dijalog o knjizi pred tuzlanskim čitateljima te ih, zajedno s Nedžadom Ibrahimovićem, provesti kroz imaginacijski svijet priča kojima se propituju različiti oblici ljudskog postojanja. Pričama se pokušava pocijepati nametnuta šutnja onimakoji ne pristaju na životna pojednostavljenja, ” rekla je književnica.

Nakon uspješno održane promocije u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu pred mnogobrojnim posjetiteljima, knjiga Tamo gdje se čuje smijehnaišla je na veliko interesovanje čitatelja te pobrala pozitivne i ohrabrujuće književne kritike. Njene priče govore o samoći, žudnji, ljubavi, gubitku i tišini, ukazujući na bolni rascijep između društva i pojedinaca koji nastoje balansirati između vlastitih unutarnjih impulsa i onog što se od njih društveno očekuje.To su priče o ljudima koji se ne boje biti Tamo gdje se čuje Smijeh.

Knjiga je izašla u izdanju Izdavačke kuće Vrijeme, u sklopu biblioteke Nova Osjećajnost.

“Zima je. Ona više ne dolazi u La Mer. Ne znam šta se dogodilo s njom. Nisam joj nikad saznao ni ime. U sebi sam je zvao Mara, žena koja se smije. Uvijek je netremice zurila u svoja stopala. Pogledom bi rijetko zahvatila komad neba ili nas koji smo sjedili za susjednim stolovima.” (isječak iz priče “Stopala”).

Muamer Spahić

Osmrtnicama ba smrtovnice