TUZLARIJE - KULTURA

10.02.2015.
Narodno pozorište Tuzla
Najava premijere predstave ˝Budala na večeri˝
Ne igraj se s ljudima da ne ispadneš budala

"Budala na večeri" naziv je predstave koja će sutra biti premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla.

Autor teksta Fransis Veber, najveći uspjeh u svojoj plodnoj karijeri upravo je imao filmom "Večera budala" prema čijem tekstu su poslije rađene predstave širom svijeta, a sada i tuzlanska publika ima priliku da pogleda novu verziju koju je režirao Midhat Kušljugić.

Tuzlarije
Udovičić, Iliktarević, Ćatić, Kušljugić, Marinić


U povodu premijernog izvođenja danas je u prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla održana press konferencija na kojoj su govorili direktor Narodnog pozorišta Armin Čatić, koji je najavio i nove projekte, te glumci u predstavi koji su istakli dobru međusobnu saradnju u proteklih mjesec dana koliko su na predstavi radili.
Uz poznata imena Milenka Iliktarevića, Edisa Žilića, Elvisa Jahića, Remiru Osmanović, Sinišu Udovičića i Midhata Kušljugića, prvi profesionalni angažman ima i glumica Željka Marinić.

- Cijelu paletu budala možemo prepoznati u neposrednom okruženju, od onih benignih do jako moćnih čija glupost može uticati na naše živote i tokove historije. Ovo je priča o čovjeku koji je izvučen iz svoje anonimnosti i posvećenosti maketama od šibica da bi bio okrutno doveden do rušenja svog mikrosvijeta. Ali, pisac se postarao da ovaj tegobni put ne prođe bez ogromnih problema i za zlobnog aktera priče. Da bi bilo bezbolnije, sve se odvija kroz komične situacije pa budala ispadne i onaj ko se tome nije nadao, između ostalog rekao je režiser Midhat Kušljugić.

Tuzlarije
Udovičić, Osmanović, Iliktarević, Ćatić


Predstava u kojoj se "veliki" ljudi, moćnici, poigravaju "malima" praveći ih budalama, a na kraju ispadaju budale, bit će izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla 11. februara 2015. godine sa početkom u 19 sati
.
Scenograf: Siniša Udovičić
Asistent scenografa: Dragan Krstić
Izbor kostima, mozike, fotografija i idejno rješenje: Midhat Kuščjugić
Inspicijent: Dragan Krsitić
Sufler: Izeta Devedžić

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice