TUZLARIJE - KULTURA

09.02.2015.
Iz štampe izašao najveći tursko - bosanski, bosansko - turski rječnik
Krajem 2014. godine iz štampe je izašao prvi i do sada najveći tursko - bosanski, bosansko - turski rječnik na Balkanu i Turskoj, čija su dva autora sa područja BiH (Danijela Ahmetović, prof. i Samir Ahmetović, dipl.ecc.), a jedan iz Turske (Hatice Parlak, prof.dr.). Radi se o najvećem ovakvom rječniku do sada, sa fondom od preko 70.000 riječi na ukupno 1.300 stranica.

Tuzlarije


Rječnik je nastajao tokom punih šest godina intenzivnog rada, a u njega je uloženo mnogo truda, kako bi bio što korisniji nadolazećim generacijama učenika i studenata, kao i svima drugima koji žele naučiti turski jezik.

Kako bi sam rječnik učinili još praktičnijim, autori su u njega uvrstili i kratki pregled gramatike turskog jezika, kao i rječnik sinonima i antonima. Obzirom da se turski i naš maternji jezik ne nalaze u istoj jezikoj skupini, gramati ka pravila se mnogo razlikuju. Upravo iz tog razloga pomenuti sažetak gramatikee biti od velike pomoći korisnicima rjenika.

Rječnik sinonima i antonima, kao i veliki broj stručnih termina, kojima je rječnik obogaćen, dobro će poslužiti svima koji se bave prevođenjem, kao i poslovnim ljudima čija priroda posla ima doticaja sa turskim jezikom.
Rječnik je štampan u tiražu od 500 primjeraka i uskoro će se moći nabaviti u nekim knjižarama. Više informacija o rječniku može se dobiti putem E-mail adrese: [email protected].

Osmrtnicama ba smrtovnice