TUZLARIJE - KULTURA

06.02.2015.
Otvorena izložba u BKC-u
Muzikanti Mirsada Hadžiefendića
Izložba slika pod nazivom „Muzikanti“, autora Mirsada Hadžiefendića iz Tuzle, otvorena je večeras u galeriji Bosanskog kulturnog centra.

Tuzlarije


Ljubiteljima likovne umjetnosti autor se predstavio sa 45 radova koji su nastajali u posljednjih sedam godina.

- Što baš muzikanti, pa upravo zato što sam i ja muzikant, zapravo cijela moja porodica. Na slikama su uglavnom ljudi koje ja poznajem, pa je tu portret mog rahmetli oca, sina, prijatelja..., kazao je za Tuzlarije Mirsad Hadžiefendić.

Među izloženim radovima zastupljeno je nekoliko slikarskih tehnika.

- Jedan opus slika rađen je tehnikom ulja na platnu, potom tu je i serija grafika sa kojima sam eksperimentisao i na kraju jedan niz reprodukcije mojih originalnih radova - dodao je autor.

Tuzlarije


Senka Hukić Glamočak, akademski grafičar, za djela Hadžiefendića kaže da na njima možemo vidjeti spoj slikarstva i muzike u svakom pogledu.

- Slike tematski predstavljaju muzičare, a boje nam govore o kojoj je muzici riječ. Ti muzičari tačno znaju svoj posao i djeluju kao da je to jedino što znaju da rade. Ovaj spoj dviju umjetnosti zadovoljava svoj cilj koji je stimulisanje ljudskih čula, uma i duha. Sve to moža ne bi bilo tako da se Mirsad uspješno ne bavi i slikarstvom i muzikom – dodala je Hukić Glamočak.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije



Mirsad Hadžiefendić je rođen 06.12. 1969. godine u Tuzli. Član je ULUPU BiH od 1998.godine. Izlagao je 21 puta samostalno i učestvovao na oko 100 kolektivnih izložbi. Dobitnik je Grand PRIX-a na 1.Bijenalu minijature BiH 2001.godine. Bavi se jazz muzikom, fotografijom i slikarstvom. Vlasnik je galerije Mi-Ritmo u okviru koje organizuje Likovnu koloniju "Modrac". Samostalne izložbe od 1990. do 2012. imao je u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Počitelju, Plzenu...

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice