TUZLARIJE - KULTURA

06.02.2015.
„Onaj hitac u Sarajevu“:
Izložba o Prvom svjetskom ratu
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, sinoć je otvorena izložba pod nazivom “A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat i BiH”.

Tuzlarije


Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete priča priču o Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Evropi u periodu od 1914. do 1918. godine. Iz zanimljivih novinskih članaka iz tog perioda možete saznati kako su se "zamatale" zemičke i kifle u papir, ko je kriv za nestašicu sitnog novca, kako su se pisala pisma nepismenoj rodbini ratnika, što se desi kad neko najavljuje samoubitstvo skokom sa Jekovca, a šta kad se prepoznaju vlastite cipele na drugome.

- Izložba je prvi put postavljena prošle godine u Sarajevu i održava se u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Značajno je pričati o ovoj temi i ova postavka je donijela dokumentovano sve ono što se tiče Bosne i Hercegovine za vrijeme tih ratnih dešavanja - rekao je Dženan Jusufović, direktor JU Međunarodna galerija.

U okviru ove izložbe za sljedeću sedmicu je planirano održavanje radionice „Balkanska mreža muzeja“.

- Nakon toga u Tuzlu dolaze direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i predsjednik British Council za BiH. Tada planiramo da upriličimo radionice za učenike škola sa područja Tuzlanskog kantona, kao i za profesore i kustose muzeja. Na ovaj način Galerija nastavlja saradnju sa važnim institucijama iz naše zemlje i mislim da smo na dobrom putu da nastavimo dalje sa uspješnim radom – dodao je Jusufović za Tuzlarije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba je dio programa “Conecting Creatively” kojeg implementira British Council u Bosni i Hercegovini, a u sklopu programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata. Kažimo i to da se za realizaciju izložbe koristio i materijal projekta Partnerstvo za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata pod vodstvom Imperijalnih ratnih muzeja u Londonu.

Izložbu možete posjetiti do sredine marta mjeseca.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice