TUZLARIJE - KULTURA

05.02.2015.
Tuzlanskoj publici predstavljena knjiga:
˝Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke˝
Tuzlarije


U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić” Tuzla i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod” Tuzla,   održana je promocija knjige “Opet ćemo se sresti ispod crvene jabuke”. Roman koji govori o Sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni, dvanaesti je Taljićev roman, što je najveći romaneskni opus u bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj književnosti.

Na tuzlanskom predstavljanju ovog romana govorili su: dr.sc.Edin Jahić, direktor Biblioteke, mr.sc. Enisa Žunić, predsjednica BZK Preporod Tuzla, mr.sc. Kasim Cerić, kao i sam autor Isnam Taljić, dok je moderator bio tuzlanski glumac Hazim Mujčinović.

Tuzlarije


Direktor Biblioteke dr.sc. Edin Jahić toplo se zahvalio uvaženom književniku, što je odlučio da predstavi svoju knjigu tuzlanskoj publici i poželio mu dobrodošlicu u Biblioteku i grad Tuzlu.

- Gospodin Taljić čuvena je ličnost u bosanskohercegovačkoj kulturnoj zajednici, te nam je izuzetna čast što je Biblioteka domaćin ovako značajne promocije, istakao je gospodin Jahić.

U ime BZK „Preporod“ Tuzla, kao jedan od organizatora ovog događaja obratila se predsjednica mr. sc. Enisa Žunić, podijelivši sa prisutnima svoju radost što ove dvije ustanove kulture mogu zajednički djelovati, te organizirati važne kulturne događaje, jer je ova promocija prvorazredni kulturni događaj u našem gradu, te najavila saradnju i nove interesantne događaje sa drugim institucijama kulture u Tuzlanskom kantonu.

Isnam Taljić je dosad objavio 22 knjige proze, a sa ponovljenim izdanjima ukupno 42. Ovo izdanje „Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke“ je 39. objavljena knjiga Isnama Taljića i njegov 12. roman.

Tuzlarije


- Sretan sam što sam večeras u biblioteci koja nosi ime mog velikog prijatelja rahmetli Derviša Sušića. Nadam se da će u skorije vrijeme u našoj zemlji doći do jednog velikog čitanja književnog stvaralaštva našeg Derviša Sušića, jer se bojim da je njegovo ime zapostavljeno u posljednje vrijeme.

O romanu autor kaže da ga je pisao četiri godine, tragajući za što pouzdanijim i iscrpnijim podacima o Sultanu Fatihu.

- O Sultanu Fatihu nema mnogo podataka, pa sam se koristio knjigama koje su objavljene krajem devetnaestog stoljeća. Sam čin pisanja i čin traganja trajao je toliko dugo jer sam se trudio da ljudima približim život jednog sultana sa što tačnijim podacima, kazao je autor Taljić.

Na kraju promocije, govoreći o naslovu knjige, autor je rekao da crvena jabuka kroz historiju simbolizira moć i teritoriju. U toku ceremonije inauguracije sultana, izgovarala se čuvena rečenica „Vidjet ćemo se opet ispod crvene jabuke“, to su jabuke koje su iscrtane na munarama džamija.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice