TUZLARIJE - KULTURA

04.02.2015.
Najava izložbe u Međunarodnoj galeriji portreta
U četvrtak, 5.2.2015. godine u 19:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla bit će upriličeno otvarenje gostujuće izložbe „A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu...: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina“.

Tuzlarije


Izložbu je razvio Historijski muzej Bosne i Hercegovine, gdje je izložba premijerno otvorena 26. juna 2014. Za realizaciju izložbe korišten je i materijal projekta First World War Centenary Partnership (Partnerstvo za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata) pod vodstvom Imperijalnih ratnih muzeja u Londonu. Otvarajući ovu postavku u Tuzli, Međunarodna galerija portreta Tuzla pridružila se zajednici svjetskih muzeja koji ove godine obilježavaju stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata.

Otvorenju će prisustvovati Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla, Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini, te predstavnik Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Osmrtnicama ba smrtovnice