TUZLARIJE - KULTURA

12.02.2015.
Narodno pozorište Tuzla
Buran aplauz za ˝Budalu˝
Tuzlarije


Burnim aplauzom tuzlanska pozorišna publika nagradila je glumce predstave „Budala na večeri“ koja je sinoć premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla.

Tuzlarije


Krug bogatih uspješnih ljudu u Parizu svake srijede organizuje večeru na kojoj pozivaju neku "budalu" kojoj se smiju. Desilo se da jedne srijede, jedan od onih koji dovode budale, zbog bolesti ne može na tu famoznu večeru. U njegovu kuću dolazi njegova „budala“ i predstava počinje da se odigrava u kući onoga ko ismijava "budale" da bi na kraju budala ogolila i njega, njegov život, laži, prevare.

Tuzlarije


Iako je sve uradio u neznanju, neplanirano, efekat je postignut a večere na kojima se ismijavaju budale neće više biti organizovane. Pitanje je i ko je budala u životu, izgleda rjeđe oni za koje misle da jesu.

Ulogu budale sjajno je odigrao Edis Žilić čija uloga je bila i najzahtjevnija, a i svi ostali glumci su dobro ostvarili svoje uloge, na sceni su djelovali timski i uigrano.

Tuzlarije


Uz Edisa Žilića igrali su Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Željka Marinić i Siniša Udovičić.

Predstavu je prema tekstu Franca Vebera režirao Midhat Kušljugić koji je iz Sinišu Udovičića radio i adaptaciju.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice