TUZLARIJE - KULTURA

13.02.2015.
Tuzlanka Azra Ramić, izvršna direktorica Festivala ˝Sonic Boom˝
Azra Ramić, naša Tuzlanka, koja je muzičku školu završila u Tuzli, a sada je na drugoj godini studija svog trećeg magistarskog, koji kao i prethodni radi u Bernu u Švajcarskoj, zaposlena u sarajevskoj filharmoniji kao prvi klarinet, organizuje ove godine Festival savremene umjetničke muzike pod nazivom Sonic Boom. Festival se organizuje u okviru sarajevskog Sonemus ansambla a trajat će od 19. do 21. februara. Više o tome možete pročitati u članku koji je objavljen u današnjem izdanju Slobodne Bosne.



O Festivalu:

U četvrtak, 19.02.2015, u sali Doma Oružanih snaga u Sarajevu, s početkom u 19:30 sati, koncertom djela švicarskih i bosanskohercegovačkih kompozitora otvorit će se festival savremene umjetničke muzike - SONEMUS FEST. Ovogodišnje izdanje festivala nosi naslov “SONIC BOOM” (engl. zvučni udar, probijanje zvučnog zida). U svijetu ozvučenom kakofonijom prevaziđenih ideja i vjerovanja preobučenih u visoko-tehnologizirane hibride prilagođene lakoj i brzoj konzumaciji, istinska umjetnost zvuka djeluje subverzivno, kao eksplozija smisla u uhu/umu slušaoca. Upravo ovakvoj muzici, s kojom se konfrontira (a ne konzumira je se), koja je zasnovana na autentičnoj kreativnosti i originalnosti umjetničkog izraza, posvećen je ovaj festival.

Festival se sastoji od tri koncerta:

Koncert djela kompozitora iz Bosne i Hercegovine i Švicarske (četvrtak, 19.02.2015.) na čijem programu će se naći kompozicije internacionalno renomiranih švicarskih kompozitora: Beat Furrera (Beata Furer), Michael Jarrella (Mikael Žarela) i Jürg Wyttenbacha (Jirg Vitenbaha), dok će savremena bosanskohercegovačka umjetnička muzika biti zastupljena kroz kompozicije Hanan Hadžajlić, Dine Rešidbegovića i Ališera Sijarića.

Drugi koncert na festivalu, Daleki istok (petak, 20.02.2015.), tematski će ozvučiti spoj dalekoistočnih tradicionalnih kultura i savremenog muzičkog izraza kroz djela kompozitora: Keiko Haradae (Keiko Harade), Toshio Hosokawae (Tošio Hosokave), Hyunkyung Lim (Hunkjung Lim), Toru Takemitsua (Toru Takemicua) i Isang Yuna (Izang Juna). Pored ovoga na koncertu će nastupiti i ansambl Gamelan Trio, koji će izvoditi tradicionalnu indonežansku gamelan-muziku.

Festival će zaključiti koncert u subotu, 21.02.2015, a koji programski objedinjuje dva remek-djela evropske muzike s početka i kraja XX. stoljeća: Pierrot Lunaire (Pjero Mjesečar) Arnold Schönberga (Arnolda Šenberga) iz 1912. i Talea, Gérarda Griseya (Žerara Griseja) iz1986. godine.

Na koncertu će pored solista SONEMUS ansambla, Hanan Hadžajlić-flauta, Davora Marausa-udarljke, Azre Ramić-klarinet, Violete Smailović-Huart- violina/viola, nastupiti i vrsni mladi muzičari iz Švicarske: Gilles Grimaître-klavir, Jeannine Hirzel-glas, Ina Hofmann-harmonika i Esther Saladin-violončelo. Ansamblom će rukovoditi doajen evropske muzičke scene, kompozitor i dirigent, Jürg Wyttenbach.

U ansamblu Gamelan trio nastupiti će: Edo Golubić, Igor Magdalenić i Asep Supraidi.

Uz zalaganje izvršne direktorice SonicBooma, Azre Ramić, festival su podržali Isabelle Zogheb-Stiftung, ProHelvetia, Muzička akademija u Sarajevu i Ministarstvo OSBiH.

Probijte zvučni zid! Slušajte muziku!

Umjetnički direktor:
Ališer Sijarić

Osmrtnicama ba smrtovnice