TUZLARIJE - KULTURA

22.02.2015.
Obilježen Dan kulture Republike Slovenije
Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, povodom obilježavanja Prešernovog dana, Dana kulture Republike Slovenije, organizovalo je sinoć Svečanu akademiju u Ateljeu Ismet Mujezinović.

Tuzlarije


Ovaj kulturni događaj posvećen je uspomeni na Franca Prešerna, velikog slovenačkog pjesnika. To je ujedno i prilika da se ponovo podsjetimo na značaj njegovog doprinosa svim Slovencima kako na području jezika i kulture, tako i u politici. Njegove pjesme na slovenačkom jeziku su bile vodilja i pružale su vjeru slovenačkom narodu u borbi za slobodu i ravnopravnost sa svim narodima. Riječi iz njegove pjesme "Zdravljica" uzete su za tekst slovenačke himne.

Poslušajte šta je u izjavi za Tuzlarije kazala Dragica Tešić, predsjednica Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla i pogledajte dio atmosfere sa akademije.



Svi posjetioci Ateljea mogli su da uživaju u bogatom kulturnom programu u kojem su nastupili Samo Dražumerič, pjesnik i književnik i Peter Škerl, diplomirani grafični dizajner i ilustrator. U programu su učestvovali i učenici slovenskog jezika i kulture pri Udruženju građana slovenačkog porijekla Tuzla, koje je pripremala Slavica Pavlović, jedna od najuspješnijih učiteljica slovenskoga jezika i kulture na ovim prostorima, zaslužna za buđenje ljubavi prema slovenskoj domovini kod brojnih učenika, od kojih mnogi odluče nastaviti svoje školovanje i život upravo u Republici Sloveniji.

U muzičkom djelu programa nastupio je Ženski pjevački zbor "Slovenčice" pod dirigentskom palicom profesorice Lejle Mulaosmanović, koja i u ovoj godini sa zborom nastavlja redati uspjehe, nastupe i gostovanja. Također, prisutne je svojim nastupom počastio i talentirani gitarist Armin Ibrahimagić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice