TUZLARIJE - KULTURA

19.02.2015.
Jačanje veza između BiH i Turske
Održan koncert ilahija i kasida
Koncert ilahija i kasida, koji je održan večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, bio je idealna prilika za posjetioce da uživaju u islamskoj duhovnoj muzici. To zadovoljstvo Tuzlacima su priredili turska organizacija Balkantour i Behram-begova medresa u Tuzli.

Na koncertu su nastupili turski interpretator ilahija Necip Karakaya i Hor Behram-begove medrese, a prijenos uživo mogli su da prate gledaoci turske nacionalne televizije TRT Avaz.



Prema riječima Karakaya, cilj koncerta je da se dodatno ojačaju veze između Turske i Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


- Ilahije i kaside se na ovom području izvode od 1463. godine, a temelje se na vrijednostima islama. Upravo zbog ovih vrijednosti koje islam propagira, došao sam u Tuzlu da prenesem muziku narodu, ali i mojim sunarodnjacima u Turskoj, putem TRT Avaza. Želim putem muzike povezati gradove i ljude, te naučiti nešto više i o sopstvenoj historiji, jer znamo da je Bosna bila dio Osmanskog carstva – kaže Karakay i dodaje da mu je ovo treći koncert na turneji po Bosni i Hercegovini.

Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi Tuzla, je rekao da se radi o važnom koncertu kojem je namjera da promovira bh. kulturu i tradiciju. Također je napomenuo da je turski jezik za vrijeme osmanskog perioda bio zvanični jezik u Bosni i da su mnogi bošnjački pisci pisali i stvarali čuvena djela na ovom jeziku.

- Naš hor se predstavio sa nekoliko ilahija i kasida. Također, želim da napomenem da naši učenici studiraju u Republici Turskoj. Najčešće su to univerziteti u Istanbulu. Jačanje veza između BiH i Turske je važno, jer je naša zemlja u svijetu poznata po dešavanjima u periodu od 1992. do 1995. godine – istakao je Husić dodajući da će nam Republika Turska pomoći da krenemo putem solidarnosti i jedinstvenosti.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlaci nemaju baš često priliku da poslušaju učenje ilahija i kasida, pa je dvosatni koncert bio pun pogodak i melem za dušu za sve posjetioce, koji su gromaglasnim aplauzima nagrađivali izvođače.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice