TUZLARIJE - KULTURA

18.02.2015.
Poslastica za ljubitelje folklora
Nacionalni ansambl Srbije „Kolo” 14. marta u Tuzli
U organizaciji Udruženja rukovodilaca folklornih ansambla Tuzlanskog kantona, 14.marta u Bosanskom kulturnom centru biće održan koncert Nacionalnog ansambla Srbije „Kolo” iz Beograda. Biće to prava poslastica za ljubitelje folklora obzirom da se radi o jednom od najkvalitetnijih folkornih ansambala na području bivše Jugoslavije.



Ansambl "Kolo"je osnovala Vlada Republike Srbije, 15. maja 1948. godine, sa ciljem da se profesionalnim i studioznim radom njeguju, koreografski uobličavaju i umjetnički obrađuju narodne igre, čuvajući njihov stil i osnovni karakter. "Kolo" je takvim pristupom u radu potvrdilo da je čuvar i ambasador srpske tradicionalne umjetnosti, scenskim prezentovanjem umjetnosti, kojom se bavi već 60 godina, stvorilo sebi svojstven vid komunikacije među ljudima, koju razumije cijeli svijet, bez obzira na vjeru, rasu, jezik i kulturu. Cilj umjetnosti kojom se "Kolo" bavi je umjetnost brisanja granica i zbližavanja ljudi.

Tuzlarije


Tuzlarije


"Kolo" je gostovalo u najprestižnijim dvoranama na svim kontinentima i priredilo preko 5000 koncerata, koje je pratilo oko 10 miliona gledalaca.

Tuzlarije


Ulaznice po cijeni od 10 konvertibilnih maraka za tuzlanski koncert, uskoro će biti puštene u prodaju u Marketing službi Bosanskom kulturnog centra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice