TUZLARIJE - KULTURA

17.02.2015.
Retrospektiva radova sa likovne kolonije Breške
U Galeriji Kristian Kreković u utorak je otvorena retrospektivna izložba slika nastalih na 15. međunarodnoj likovnoj koloniji Breške. Riječ je o tradicionalnom kulturnom događaju koji zajednički organizuju Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli.

Kako se moglo čuti tokom otvaranja izložbe, prošlogodišnja likovna kolonija Breške ugostila je autore različitih likovnih poetika, koji su iznjedrili više od 30 umjetničkih djela.

- Veoma je teško jednu kulturnu manifestaciju održati petnaest godina, pogotovo u okolnostima u kojima živimo. Smatram da je likovna kolonija Breške zasigurno među tri najznačajnije smotre likovnog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini – rekao je Nikola Čiča, predsjednik HKD „Napredak“ Tuzla dodajući da će Napredak ustrajati u svojoj misiji širenja i njegovanja kulture. “Vremena jesu možda teška, ali ne toliko da bismo posustali. Želimo uvijek širiti taj kulturni duh i uzdizati umjetnost".

Fundus „Napredka“, zahvaljujući djelima koja nastaju na Koloniji, postao je bogatiji za 600 umjetničkih slika.

Ono što svakako daje poseban značaj ovoj umjetničkoj smotri, jeste i učešće mlađih autora. Među njima je i akademski slikar iz Tuzle Boris Pejić.

Tuzlarije


- Na ovogodišnjoj izložbi sam se predstavio sa triptihom, odnoso slikom iz tri djela, koja je posvećena Sarajevskom atentatu. Odlučio sam se na jedan drugačiji prikaz, iako je figurativan mogu se prepoznati likovi, ali ipak, tu pravih likova zapravo nema nego su ostali njihovi odjevni predmeti, tragovi....Sve tri slike koje čine jednu cjelinu karakterizira oblik i simbol Bosne i početak Prvog svjetskog rata – rekao je Pejić.

Poslušajte šta su još o izložbi kazali fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana, umjetnik Ćazim Sarajlić i Nikola Čiča.



Izložba, kojom je ujedno otvorena i nova sezona galerijske djelatnosti, ostaje otvorena narednih 15 dana.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice