TUZLARIJE - KULTURA

26.02.2015.
Izložba u Foto kino klubu
Retrospektiva fotografija Ahmeta Hukića
U Foto kino klubu Tuzla večeras je otvorena izložba fotografija autora Ahmeta Hukića, Tuzlaka sa privremenom mostarskom adresom.

Tuzlarije


Fotografijom se kao hobijem počeo baviti još u srednjoškolskim danima, a afinitet ka umjetničkoj i izlagačkoj fotografiji stekao je posljednjih desetak godina pod jarkim svjetlom Hercegovine. Na izložbi koja se održava u čast Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predstavio je oko 80 fotografija koje čine retrospektivu njegovog rada.

- Izložene fotografije su primljene na domaćim i međunarodnim salonima, pod pokroviteljstvom Međunarodne asocijacije za umjetničku fotografiju. Na osnovu toga sam stekao i određene fotografska zvanja – kaže autor Hukić.

Izložba nije tematski vezana za jedan opus fotografija, kao što je to ranije bio slučaj na Hukićevim izložbama, nego je konciprana kolažima.

- Tako se mogu vidjeti ptice, ali i interesatne arhitektonske građavine koje sam želio pokazati svojim prijateljima. Na jednom kolažu prikazani su dalekovodni stubovi i vrijedni monteri, koji se po vrućini i po ledenim kišama penju na 20-25 metara visoki stub, da bi ljudima omogućili napajanje električnom energijom. Da bi vidio kako je biti rudar, odlučio sam jedan dan da siđem i u jamu i tu zabilježim nekoliko fotografija. Tek tada sam shvatio da je rudarski hljeb zaista hljeb sa sedam kora – dodao je Hukić za Tuzlarije.

Ljubav prema fotografiji se dopunjava sa ljubavlju prema prirodi i putovanjima, tako da je autoru Hukiću fotoaparat obavezan pratilac na svim putovanjima. Dio ljepota sa tih putešestvija možete pogledati u Foto kino klubu Tuzla do sredine marta mjeseca.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


Ahmet Hukić rođen je 1950. godine. Diplomirani je inženjer elektrotehnike, ali je uvijek nalazio vremena i za fotografiju. Do sada je organizovao osam samostalnih izložbi fotografija, koje su održane u Tuzli i Mostaru. Za svoja dostignuća u fotografiji dodijeljena mu je titula Majstor fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine, kao i počasno fotografsko zvanje EFIAP (Excellence FIAP), Međunarodne federacije za umjetničku fotografiju.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice