TUZLARIJE - KULTURA

10.03.2015.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Predstavljena nova knjiga Zejćira Hasića ˝Moja cura Mima˝
Tuzlarije


Sinoć je u Američkom kutku u Biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla upriličeno predstavljanje nove zbirke pjesama „Moja cura Mima“, književnika Zejćira Hasića. Raznoliku zbirku pjesama prisutnima su predstavili književnik Mehmed Đedović i profesorica Selma Kopić, dok su učenici šestog razreda OŠ „Sjenjak“ recitovali nove autorove pjesmice.

U ovom vrelu poezije tematski je zbijeno čitavo jedno djetinjstvo oslikano, na proživljenom ličnom, a kasnije i na veoma bogatom iskustvu druženja sa djecom svih uzrasta.

Tuzlarije


Književnik Mehmed Đedović, kazao je na sinoćnjoj promociji, da su knjige Zejćira Hasića, prepoznatljive, originalne i uvijek drugačije.

- Radi se o piscu za djecu koji je u dobroj mjeri obilježio književnost za djecu. I ovaj put je lepršava, interesantna, čitka i lahko pamtljiva poezija koja djeci daje razlog više da se druže sa knjigom i neprevaziđenim pjesmama za djecu, kazao je Đedović.

U ovoj knjizi možete na krilima mašte upoznati dobrog duha, gusare, vile, kradljivce zvjezdanog blaga, džine i druga čudesa koja pjesniku pomažu da tas vage dobra prevagne nad tasom označenim kao zlo.

- Kada uzmete u ruke ovu zbirku pjesama, vidjet ćete da se radi o pjesniku koji piše sa lakoćom i da jako dobro poznaje djecu, njihove strahove, želje, snove, probleme i sve ono sa čim se oni danas susreću, kazala je profesorica Kopić.

Tuzlarije


Na kraju ove večeri prisutnima se obratio sam pjesnik koji je odgovorio na pitanje koje je zanimalo sve prisutne, a to je sam tok nastanka ovako interesantne zbirke pjesama.

- Ova knjiga nastala je na tragu nekih ranije neobjavljnih pjesama koje sam ja običavao govoriti u ranijim susretima sa djecom. Te pjesmice su već djecu pridobile. Ovo je poetska priča o prvoj dječijom ljubavi, autobiografskog karaktera, riječi su autora Zejćira Hasića.

Osmrtnicama ba smrtovnice