TUZLARIJE - KULTURA

05.03.2015.
Promovisana knjiga don Ante Ledića:
˝Bez poznavanja religije nema ni poznavanja čovjeka˝
U organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Tuzla, večeras je u Kongresnoj dvorani Hotela "Tuzla" održana promocija knjige dr.sc. don Ante Ledića "Povijest religija".

Ledić je u ovoj knjizi obradio historiju ljudskog vjerovanja od davnih vremena do današnjih dana, uključujući monoteističke i druge religije. Tako se za ovu knjigu može reći da predstavlja svojevrsnu religijsku enciklopediju, u kojoj je autor satkao fakte koji su ili zaboravljeni ili o kojima manje znamo.

Tuzlarije


Bez poznavanja religije nema ni poznavanja čovjeka, rekao je za Tuzlarije don Ante.

- Danas smo suočeni sa tom činjenicom da unatoč 2000 tisuća i više godina propovijedanja monoteizma, tek sada vidimo da čovjek još uvijek nije usvojio određene parametre religije, a i ako jeste tumači ih krivo. Također, vrši određene manipulacije vjerskim izričajima i porukama. To se nažalost najbolje pokazalo zadnjih dvadeset godina od kada se vode ne vjerski, nego ratovi u ime vjere i Boga. Niti jedna religija i vjera, pogotovo monoteizam, ne poziva na ubijanje, ratovanje ili bilo šta drugo što je u suprotnosti sa doktrinom religije. Tako da iz svega možemo zaključiti da čovjek ne poznaje svoju religiju, jer ako je poznaje onda je krivo poznaje ili nedovoljno – zaključuje Ledić i dodaje da je njegova knjiga upravo doprinos da čovjek počne poznavati svoju, ali i druge religije.

Poslušajte šta je još izjavio don Ante i pogledajte kakva je atmosfera vladala na promociji knjige.



U promociji knjige "Povijest religija" učestvovale su i profesorice Dragana Livančić i Nataša Škuljević.

- Povijest religija je djelo koje zahtijeva suradnju autora i recipijenta, potom recipijenta i vlastite svijesti, a mogući prigovori ne bi imali opravdanja budući da je autorova točka gledišta postavljena tako da ukida bilo kakva etiketiranja i osude, forsiranja ili zategnutosti, alogičnosti i nedosljednosti bilo kojeg od predstavljenih svjetonazora i vjerovanja, kazala je profosorica Škuljević.

Dodala je da ovo djelo nije sadržaj namijenjen isključivo učenicima, studentima i nastavnicima koji imaju ovaj predmet, već je djelo koje zavrjeđuje svaki dom, svaka obitelj, radi boljeg razumijevanja vlastite vjere, kao i zbog duha tolerancije i razumijevanja drugačije. „Samim lajtmotivom knjige da svaki nevjernik vjeruje više nego što misli, a vjernik manje nego što se čini, autor je odgovorio na orwelovsko pitanje Zašto pišem“, zaključila je Škuljević.


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Knjiga je izdata u okviru Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice