TUZLARIJE - KULTURA

13.03.2015.
Četrdeset godina od smrti Ive Andrića

Andrićevi "Znakovi pored puta", vrsta je dnevnika u kojem je Ivo Andrić najčešće zapisivao ono o čemu razmišlja, što mu utiče na dane i noći. Tu su zapažanja, viđenja, kraći tekstovi koji govore o raspoloženju pisca dok ispisuje nove retke.

Tuzlarije


Mogu se čitati od prvog do zadnjeg lista ili nasumično otvarati stranice, svaki "znak" na svoj način je zanimljiv. U nastavku je tekst koji je zapisao 30. marta 1953. godine.

„Zašto balkanske zemlje ne mogu da uđu u krug posvećenog svijeta, čak ni preko svojih najboljih najdarovitijih predstavnika?
Odgovor nije jednostavan. Ali čini mi se da je jedan od razloga odsustvo poštovanja čovjeka, njegovog punog dostojanstva i pune unutrašnje slobode, i to bezuslovnog i dosljednog poštovanja. To je naša velika slabost i u tom pogledu svi mi često i nesvjesno griješimo. Tu školu još nismo prošli ni taj nauk potpuno izučili. Taj nedostatak mi svuda nosimo sa sobom kao neki istočni grijeh našeg porijekla i pečat manje vrijednosti koje se ne da sakriti. O tome bi trebalo govoriti i na tome raditi."


Ima onih koji Ivu Andrića i kada poštuju, cijene kao književnika, ne vole kao čovjeka, vide ga kao neprijatelja Bosne, zemlje koja mu je bila stalna tema, vječita inspiracija. Obični ljudi, oni koji danas žive u BiH, daju sebi za pravo da govore protiv nje, da sve čine da odu i da se nikad ne vrate, mnogi zvaničnici, državnici, negiraju je ali se Ivi Andriću ne oprašta i kada Bosni i Hercegovini posvećuje najbolja djela, jer zašto bi i Andrića zaobišla sudbina mnogih velikih ljudi?

Pitanje je i jesu li oni koji najviše pričaju protiv Andrića pročitali čitav njegov opus? Vjerovatno nisu, jer malo ko i jeste. Niko i ništa se ne može posmatrati van konteksta vremena i prostora.

Napisao je romane "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Gospođica", "Prokleta avlija", "Omerpaša Latas", preko sto trideset pripovjetki, šest zbirki priča, a nakon njegove smrti kao "Sabrana djela" objavljeno je ono što je pisao a nije ranije objavljivano.

Jedini naš Nobelovac, rođen u Travniku 1892. godine, umro je na današnji dan prije 40 godina.

Vezani tekst
09.10.2014.
Na današnji dan prije 122 godine rodio se Ivo Andrić

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice