TUZLARIJE - KULTURA

14.03.2015.
Promocija izdanja ˝Žene srednjovjekovne Bosne˝

Udruženje građana Bosona organizira u subotu 14. marta 2015. godine promociju izdanja „Žene srednjovjekovne Bosne“. Promocija će biti upriličena u 12.00 sati u Galeriji Mandžić, Univerzitetska ulica 2a u Tuzli, a suorganizatori su Udruženje za mir, obrazovanje i kreativnost Tuzla i Udruženje intelektualaca Podrinja.

Tuzlarije


Posjetioci će također imati priliku vidjeti i bogatu izložba grafika eminentnih domaćih umjetnika.

Izdavački projekat „Žene srednjovjekovne Bosne“ na autentičan način prikazuje i demistificira položaj bosanskih žena i žena bosanskog porijekla kroz srednji vijek, te predstavlja svojevrstan vid odavanja počasti za jedanaest najpoznatijih heroina iz bosanskohercegovačke prošlosti. Izdanje sadržava autorske tekstove više autora, članova Udruženja Bosona.

Promotori izdanja bit će: Emir Lagumdžija, Hazim Karić, mr. Dženan Dautović, dr.sc. Adnan Ibrahimović i Mehmed Pargan, a moderator je Meliha Fazlić.

Izdavački projekat „Žene srednjovjekovne Bosne“ je rezultat saradnje Udruženja građana Bosona i Općine Novo Sarajevo, koja je svojom svesrdnom podrškom omogućila da jedno ovakvo izdanje nastane i dospije u ruke iskrenih zaljubljenika i poštovalaca tradicije i historije Bosne i Hercegovine.

Udruženje građana Bosona osnovano je sa idejom da se iz pasivnog izučavanja i neformalnih rasprava o temama iz perioda srednjovjekovne bosanske države, pređe u aktivniji pristup i konkretnim aktivnostima radi na zaštiti, afirmaciji i popularizaciji kulturno-historijskog nasljeđa nekadašnje ponosne Kraljevine Bosne te očuvanju njenih običaja i ostavština.

Članove Udruženja čine nezavisni entuzijasti različitih profesionalnih orijentacija. Udruženje je osnovano oktobra 2008. godine na Bobovcu i od tada djeluje na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

BMG Bosanska medijska grupa

Priredio(la): BMG                


Osmrtnicama ba smrtovnice