TUZLARIJE - KULTURA

14.03.2015.
Folklorni spektakl
Srbijanski ansambl „Kolo“ oduševio tuzlansku publiku
Najbolji folklorni igrači iz Srbije, okupljeni u Nacionalni ansambl „Kolo“, održali su cjelovečernji koncert pred više od 600 posjetilaca u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.



„Kolo“ je umjetnički kompaktan kolektiv, fenomenalno uigran, a igrači svojim umijećem ostvaruju najzahtjevnije zadatke scenskog pokreta u šta se uvjerila i tuzlanska publika. Praćeni izvanrednim orkestrom u jednoiposatnom programu izveli su koreografije „Vranjanska svita“, „Vlaške igre“, „Igre iz zapadne Srbije“, „Igre sa Stare planine“, „Ciganska igra iz Vojvodine“ ..., koje je publika ispratila u jednom dahu i nagrađivala dugotrajnim aplauzima.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


- Nakon dugo vremena smo u Tuzli i velika nam je čast i privilegija da nastupamo u vašem gradu. Dolazimo iz Beograda i mi smo profesionalni ansambl narodnih igara i pesama. Tuzlaci su bili u prilici da pogledaju igre iz svih oblasti Srbije, što uključuje i nacionalne manjine koje žive u našoj zemlji. Na sceni je nastupilo 36 igrača, 14 članova orkestra, a tu je naravno i tim ljudi iza scene koje se pobrinuo da sve izgleda onako kako bi trebalo - rekao je za Tuzlarije Vladimir Dekić, vršilac dužnosti direktora ansambla „Kolo“.

Organizator izvrsnog koncerta je Udruženje rukovodilaca folklornih ansambala Tuzlanskog kantona.

- Sa željom da folklornu umjetnost podignemo na viši nivo, odlučili smo da na scenu BKC dovedemo profesionalne igrače i pjevače iz Beograda. Inače, naše udruženje djeluje od aprila 2012. godine i predstavlja strukovno udruženje koje okuplja osobe koje se bave ili koje žele da se bave rukovođenjem ansambala. Proisteklo je iz potrebe za kreiranje sistema edukacije i jačanja kapaciteta osoba koje prenose znanja iz oblasti folkloristike na djecu, mlade ili starije – rekao je Emir Bašić iz URFA TK dodajući da se u okviru aktivnosti redovno organizuje „folklorno razigravanja“ kao edukativna forma za jačanje kapaciteta rukovodilaca te istražuje, prikuplja, priprema i arhivira audio i video zapisi narodnih igara.

Priča o „Kolu“ započela je 15. maja 1948. godine, sa ciljem da se profesionalnim i studioznim radom njeguju, koreografski uobličavaju i umjetnički obrađuju narodne igre, čuvajući njihov stil i osnovni karakter od zaborava. "Kolo" je takvim pristupom u radu potvrdilo da je čuvar i ambasador srpske tradicionalne umjetnosti, kojom se bavi već 67 godina. Članovi razigrane skupine stvorili su sebi svojstven vid komunikacije među ljudima, koju razumije cijeli svijet, bez obzira na vjeru, rasu, jezik i kulturu.

Kostimima u "Kolu" se također poklanja velika pažnja. U fundusu imaju bogatu kolekciju narodnih nošnji koja izaziva divljenje gdje god nastupaju. Pojedine originalne nošnje datiraju s kraja 19. vijeka i predstavljaju istinsko nacionalno blago. To su visoko stilizovani kostimi koji, pored umjetničke vrijednosti i historijskog svjedočanstva, imaju i praktičnu upotrebu, jer ih igrači oblače na nastupima.

Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Stara izreka kaže: "Kаd idete kroz Bosnu, gdje cаruje sevdаlinkа, nemojte dа pjevаte, kаd idete kroz Srbiju, nemojte dа igrаte, a kroz Makedoniju i ne pjevajte i ne igrajate". Zašto je to tako uvjerili su nas gosti iz Srbije koji su priredili zaista istinski folklorni spektal.

Kažimo i to da je koncertu u BKC-u prethodila pričaonica, odnosno predkoncertno zagrijavanje, pod nazivom "Kako formirati dobrog igrača ili igračicu". Posjetioci su imali priliku saznati nešto više o uslovima u kojima djeluju profesionalni folkloraši, kako je biti profesionalni folkloraš, te koji sve faktori utiču na formiranje jednog dobrog igrača/čice. Učesnici pričaonice bili su Vlada Dekić (direktor ansambla KOLO), Aleksandar Jovanović (prvak ansambla KOLO), Mirela Mehanović (etnomuzikolog), Marijana Stojčeski (profesionalna igračica-pjevačica ansambla KOLO).

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice