TUZLARIJE - KULTURA

18.03.2015.
U Narodnom pozorištu održana press konferencija
Uvijek aktuelna ˝Pokondirena tikva˝ pred tuzlanskom publikom
Jovan Sterija Popović napisao je "Pokondirenu tikvu" 1838. godine i od tada se izvodi u brojnim pozorištima, i ne gubi na aktuelnosti. Žene, kao što je glavna junakinja Fema, svuda su oko nas. U režiji mlade autorke Aide Bukvić, tuzlanska publika će u petak imati priliku da pogleda još jednu verziju "Pokondirene tikve".

Tuzlarije


Femu, bogatu udovicu, glumi Remira Osmanović, koja je na danas održanoj press konferenciji u prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla, rekla da je njena Fema nešto drugačija, sofisticiranija. Glavna glumica izrazila je zadovoljstvo što nakon dvadeset i jednu godinu rada ima priliku da glumi Femu čiji je lik, u saradnji sa rediteljkom Aidom Bukvić, razvila na drugačiji način.


Tuzlarije


O samoj predstavi i radu sa glumcima govorila je i režiserka Bukvić, a glumci su rekli da je bilo zanimljivo ali i naporno, te da su sigurni da će se predstava dopasti publici.

U predstavi igraju: Remira Osmanović (Fema), Ivana Perkunić (Evica), Milenko Iliktarević (Svetozar Ružičić), Milica Kerošević (Sara), Midhat Kušljugić (Jovan), Nenad Tomić (Mitar), Siniša Udovičić (Vasilije), Željka Marinić (Ančica). Scenu i kostime potpisuje Sabina Trnka, muziku Zlatan Mujkić, a lektor Radoje Čupić pomogao je glumcima u izgovoru vojvođanskog naglaska.

Premijera je zakazana za petak, 20. marta 2015. godine u 19:30, prva repriza u subotu, 21. marta, a druga u utorak 24. marta.

Tuzlarije
Sova - simbol Burse, poklon domaćina
Sa predstavom "39 stepenica" glumci Narodnog pozorišta gostovali su na Međunarodnom festivalu pozorišta u Bursi (Turska). Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Ćatić kazao je da su dosta putovali ali je ovo putovanje bilo posebno. Dva dana puna dvorana, odličan prijem kod publike, doček domaćina, tako da je sve proteklo u najboljem redu, a tuzlansko pozorište vrlo dobro predstavljeno.


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice