TUZLARIJE - KULTURA

17.03.2015.
Revoltova izložba
Nagrađeni Amar Bidžević, Edim Turčinović i Edin Skokić
Amar Bidžević iz Sarajeva sa fotografijom „Ulični svirač“ pobjednik je fotokonkursa na temu ˝Spoznaj, prepoznaj, promijeni!˝. Drugo mjesto osvojio je Edim Turčinović iz Tuzle, a treća nagrada otišla je u ruke Edina Skokića, također iz Tuzle. Tako je odlučio žiri na izložbi fotografija koje je otvorena večeras u Ateljeu Ismet Mujezinović u organizaciji Omladinskog pokreta Revolt iz Tuzle, koji je nagrađenima uručio i skromne novčane nagrade.



Pravo učešća su imali svi mladi fotografi/kinje iz BiH, a na ovoj izložbi su predstavljeni radovi 13 autora i autorica, koji su na različite načine prikazali vlastito viđenje bosanskohercegovačkog društva kroz prizmu ljudskih prava, aktuelnih političkih i socijalnih dešavanja, situaciju za vrijeme i nakon februarskih protesta, majskih poplava, te oktobarskih izbora, kaže Elmira Begić, predsjednica Omladinskog pokreta „Revolt“.

- U proteklih godinu dana smo bili svjedoci različitih događaja, počevši od februarskih protesta i bunta građana, majskih poplava, kao i samih Općih izbora 2014-te godine. Mnoge od fotografija nose upravo ove motive, te oslikavaju vrlo tešku godinu iza nas, istakla je Begić dodajući da ovo neće biti posljednja izložba, jer smatra da je jako bitno da se radi na afirmaciji mladih fotografa i da se na ovakav način ponudi prostor da predstave svoj rad.

Tuzlarije


Jedan od članova žirija je i tuzlanski fotograf Faruk Ibrahimović, koji je kazao da je žiri imao dosta težak zadatak iako nije bilo puno fotografija.

- Izabrali smo najbolje i najreprezentativnije fotografije koje pokazuju trenutnu situaciju u BiH. Kada razmišljam o mladima, mislim da bi trebali malo više da se potrude i da rade. Ne mora da znači ako imaju dobar fotoaparat da su i dobri fotografi. Tema oko nas ima zaista puno. Moram da se zahvalim „Revoltu“ čiji su se članovi zaista potrudili oko izložbe, prije svega dali su šansu mladim fotografima da izlažu, a na kraju i obezbijedili nagrade za učesnike – dodao je Ibrahimović za Tuzlarije.

Pobjednik izložbe Amar Bidžević je bio spriječen da dođe u Tuzlu, te će mu nagrada biti uručena naknadno.

Tuzlarije


Drugo mjesto osvojio je osamnaestogodišnji Edim Turčinović Tuzle. Učenik je četvrtog razreda Srednje medicinske škole u Tuzli, a fotografijom se bavi već dvije godine i ovo mu je prvo učešće na izložbi.

Tuzlarije


- Najviše volim crno-bijele fotografije i druženje sa fotoaparatom mi ne ometa redovne školske aktivnosti. Da bi napravili jednu dobru fotografiju ponekad je potrebno dugo čekati dobar kadar, a ponekad se povoljan momenat ukaže iznenada i fotografija bude podjednako dobra kao ona na koju se čeka. Upravo ta neočekivanost momenta koji fotografiju čini boljom od druge nastojim da pokažem u svom radu. Mislim da u tome uspijevam obzirom da u posljednje vrijeme dolazi sve više pohvala za moj rad, što od ljudi iz struke, tako i prijatelja, poznanika... Pa i nagrada na ovoj izložbi je potvrda svega toga i neizmjerno sam sretan - izjavio je Turčinović za Tuzlarije.

Treba reći da se Edim pored fotografije zanima i za montažu te snimanje videa.

- Koordinator sam u Ogranku vijeća učenika "wav-web, audio i video" Medicinske škole u Tuzli. Napravio sam film o svojoj školi pod nazivom „60 otkucaja“, što mi je do sada najveći uspjeh. Također, anagažovan sam na poslovima fotografa u Pozorištu mladih Tuzle i Let´s do it tima iz Tuzle, a moje fotografije često se mogu vidjeti i na gradskim web portalima. U budućnosti svakako planiram da se nastavim baviti ovim zanimanjem – dodao je mladi Turčinović.

Svečanost u Ateljeu Ismet Mujezinović su uveličali članovi orkestra BalsiKa iz Tuzle. Izložbu fotografija možete pogledati narednih pet dana.



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice